Gemeente Bernheze


Verkeersproef Heesch geëvalueerd

De verkeersproef in het centrum van Heesch, die startte in oktober 2009, is in februari 2010 voortijdig beëindigd. Het college van burgemeester en wethouders heeft de evaluatie besproken en vervolgstappen uitgewerkt voor de gemeenteraad.

In april 2009 heeft de gemeenteraad besloten in het centrum van Heesch een `verblijfscentrum op het winkelgedeelte van 't Dorp (alleen doorgang langzaam verkeer)' in te richten. Om te onderzoeken welke effecten deze keuze zou hebben, is een verkeersproef gehouden, die oorspronkelijk één jaar zou duren. Deze proef hield in, dat 't Dorp gedeeltelijk werd afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Alternatieve route
In de plannen is ervan uitgegaan, dat het verkeer zelf een alternatieve route zou vinden rondom het centrum van Heesch. Deze veronderstelling klopte. Door de afsluiting van 't Dorp nam het doorgaande verkeer in het centrumgebied tijdens de ochtend- en avondspits met 19% af. Het doorgaande verkeer op het traject Kennedystraat/Schoonstraat zuid steeg echter met 8%. Deze toename stuitte op veel bezwaren van de bewoners van deze straten. De gemeenteraad heeft daarop besloten om de proef voortijdig te stoppen.

Vervolg
Het college van burgemeester en wethouders constateert dat er onvoldoende draagvlak bestaat voor afsluiting van 't Dorp. 't Dorp blijft dus open voor doorgaand verkeer, maar zal wel opnieuw ingericht moeten worden. In het komende jaar worden de mogelijkheden daartoe onderzocht.
In 2012 worden de Hoogstraat en de Schoonstraat opnieuw ingericht, waarna het in 2013 en 2014 de beurt is aan het winkelgedeelte van 't Dorp.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35