KPMG

Bedrijven onderschatten invloed btw op de bedrijfsvoering Bedrijven onderschatten de invloed van indirecte belastingen, zoals de btw en de gst, op hun bedrijfsvoering. Hoewel de btw een belasting is op eindconsumptie die afgedragen moet worden aan de overheid, groeit de heffing voor veel ondernemingen uit tot een steeds grotere kostenpost als gevolg van alle administratieve verplichtingen.

Daarnaast wordt de btw voor veel bedrijven een steeds groter financieel risico omdat zij er onvoldoende in slagen aan hun verplichtingen te voldoen, waardoor aanzienlijke financiële en strafrechtelijke sancties dreigen. Uit onderzoek van KPMG onder 125 internationaal opererende ondernemingen blijkt dat de meerderheid van de bedrijven de invloed van de belasting toegevoegde waarde (btw) en de goods & services tax (gst) niet serieus neemt, terwijl wereldwijd sprake is van een aanzienlijke verschuiving van directe naar indirecte belastingheffing.

Zo kent slechts 35% van de bedrijven een functionaris, een Global Head of Indirect Tax, die zich specifiek met de wereldwijde gevolgen van de btw-materie voor de onderneming bezig houdt. Maar ook van de bedrijven die een dergelijke functionaris wel kennen, heeft slechts 25% specifieke doelstellingen geformuleerd om de doelmatigheid en doeltreffendheid van de beheersing van de btw te meten.

Bij veel bedrijven blijkt het bovendien niet duidelijk waar intern de verantwoordelijkheid voor btw ligt. Ruim 10% van de onderzochte bedrijven blijkt niet in staat aan te geven wie binnen de onderneming het uiteindelijke aanspreekpunt voor de btw is. Vier op de tien bedrijven geven aan dat btw bij de fiscale afdeling thuishoort en 40% dat het een aan de financiële afdeling gerelateerde functie is.

"Gelet op de omvang van de btw-bedragen die op dit moment bij multinationale organisaties omgaan, vaak meer dan 5 miljard dollar, vormen de btw-verplichtingen een aanzienlijk bedrijfsrisico", constateert Leo Mobach van KPMG Meijburg. Mobach: "Door de groeiende invloed van de Europese Unie op de nationale belastingwetgeving is de btw voortdurend aan veranderingen onderhevig wat in combinatie met toegestane lokale afwijkingen van de EU-regels de btw-wetgeving dan ook zeer gecompliceerd maakt.

Hoewel veel bedrijven zich ervan bewust zijn dat de btw-heffing het belangrijkste fiscale risico is geworden, wordt er onvoldoende tijd en geld geïnvesteerd om de complexiteit van de verplichtingen goed te regelen. Gedocumenteerde processen voor het managen van btw zijn binnen ondernemingen maar beperkt aanwezig en de kwaliteit hiervan is mager. Van de onderzochte bedrijven in Europa kent slechts 40% beleid op dit gebied."

Volgens Mobach is het essentieel dat bedrijven duidelijk voor ogen hebben hoe ze mondiaal btw-management willen organiseren en aansturen. Mobach: "Het is daarbij noodzakelijk dat de organisatie specifieke doelen stelt, zoals de beperking van risico's en de optimalisatie van de cashflow die btw met zich meebrengt. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van nieuwe technologieën binnen ERP-systemen of specifieke software.

Maar er moeten ook korte termijndoelstellingen worden geformuleerd, op kleinere schaal, die jaarlijks kunnen worden gerealiseerd. Omdat de gestelde doelen meetbaar moeten zijn, is het van wezenlijk belang dat alle multinationale ondernemingen serieus nagaan wat voor hen de meest geschikte kwalitatieve en kwantitatieve maatstaven zijn. Met het instellen van een programma voor permanente verbetering zullen ze bovendien in staat zijn hun indirecte belastingen beter te managen en op termijn echte bedrijfswaarde te realiseren."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, +31 20 656 7039.