Unie van Waterschappen

Actieprogramma Klimaatakkoord

Recentelijk is het Actieprogramma van het Klimaatakkoord van start gegaan. Zowel het Actieteam Duurzame energie en Actieteam Borging en Bewustwording hebben een kick-off bijeenkomst gehad. Voor het Actieteam snijvlak adaptatie en mitigatie was dit al eind vorig jaar het geval.

De 3 actieteams gaan best practices verzamelen en deze breed verspreiden onder de waterschappen via SharePoint en eind dit jaar via een klimaatrapport. Ook zullen technische, juridische en organisatorische knelpunten worden benoemd.

Speerpunten

Speerpunten van het Actieteam Duurzame Energie zijn windkracht en zonne-energie, waterkracht, biomassa (bermmaaisel en algen) en stedelijk gebied (lokaal energiebedrijf, smart grids). Hiervoor zijn subteams ingesteld. In deze actieteams zijn ook Rijkswaterstaat, gemeenten en Staatsbosbeheer vertegenwoordigd.

Model klimaatvoetafdruk

Het Actieteam Borging en Bewustwording richt zich vooral op de ontwikkeling van een model klimaatvoetafdruk (monitor), fosfaatterugwinning en toepassing van het 'Cradle-to-cradle' concept.