Groen!

Aanwezigheid Belgisch Minister op Arabische wapenbeurs toppunt van CD&V-cynisme

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 23 februari 2011 in "Democratie en overheid", "Ethische vragen", "Internationaal"

De aanwezigheid van CD&V-Minister van Landsverdediging Pieter De Crem op de IDEX-wapenbeurs in de Verenigde Arabische Emiraten roept heel wat vragen op. Pieter De Crem zou er bovendien zijn op uitnodiging van de wapenindustrie.

"Wat heeft een christendemocratisch minister te zoeken op een beurs met de internationale en Belgische wapenindustrie precies op het moment dat Libië de wapens inzet tegen demonstranten en een debat woedt over de Belgische wapenexport? Dit gedrag gaat aan het goed fatsoen voorbij.", reageert Groen!-Kamerlid Wouter De Vriendt.
De Belgische regering zou stappen moeten zetten om de wapenexport naar de regio aan banden te leggen. We stellen met plaatsvervangende schaamte vast dat in de plaats daarvan de minister van Defensie zoete broodjes gaat bakken met de internationale wapenhandelaars. Dit is een totaal verkeerd en onethisch signaal.

Dat dit bezoek geen negatief advies gekregen heeft van regeringspartners of de diplomatieke administratie lijkt Groen! onwaarschijnlijk. Hierover moet duidelijkheid komen.

Groen! vraagt gedetailleerde uitleg over het doel en de resultaten van het bezoek. Eerste Minister Yves Leterme moet duidelijkheid verschaffen of het gedrag van zijn minister van Defensie de goedkeuring van de Regering in lopende zaken heeft gekregen.