Coachen in Flevoland tegen jeugdwerkloosheid succesvol afgerond

23/02/2011 12:15

ECABO

Een coachingsproject voor dertig mbo-leerlingen uit Flevoland is 17 februari feestelijk afgesloten in het Agoratheater in Lelystad. De leerlingen werden gedurende zes maanden gekoppeld aan een coach uit het bedrijfsleven. Ze kregen zo inzicht in een beroep en hoe het bedrijfsleven werkt. Het Flevo Carrière Coachingsproject is ontstaan in de strijd tegen de jeugdwerkloosheid op initiatief van Kenniscentrum ECABO.

Wederzijds begrip

De mbo-leerlingen volgden allen een mbo-opleiding op niveau 2. Door het project kregen ze niet alleen inzicht in een beroep en hoe het bedrijfsleven werkt, maar wat er bijvoorbeeld voor nodig is om een stageplek te krijgen. De afstand tussen jongeren en het bedrijfsleven werd zo verkleind en het zorgde voor wederzijds begrip. Hierdoor hebben de jongeren hun kansen op het succesvol afronden van hun opleiding vergroot.

Diverse bedrijven in Flevoland, van banken en een advocatenkantoor tot aan een penitentiaire inrichting, leverden van september 2010 tot februari 2011 coaches voor het project. De coaches kregen informatie en workshops van ECABO aangeboden om ze voor te bereiden op hun rol als coach. ROC Flevoland (Almere en Lelystad) en ROC Friese Poort (Emmeloord) waren hier als onderwijsinstelling bij betrokken. De afsluiting was een mooie gelegenheid voor leerling en coach om nog even na te praten.

Positief

De leerlingen waren erg positief over het coachingsproject, zij waardeerden het met een 8,3. Leerling: "Het coachingstraject heeft mij echt wat opgeleverd. Toen ik hier aan begon had ik er niet echt een idee bij . Ik ben er nu achter gekomen wat mijn ambities zijn. En op basis van de tips die ik kreeg over solliciteren heb ik mijn CV en sollicitatiebrief aangepast. Ik moest wat concreter zijn naar bedrijven toe." De leerlingen bevelen het zeker aan bij hun vrienden en medeleerlingen.

"Het is goed om te weten wat er allemaal in een organisatie gebeurd en wat voor functies er zoal zijn. Dit kan bijdragen aan de motivatie om je opleiding af te maken," vertelde een leerling.

Ook de coaches waren positief: "Door de gesprekken heb ik meer inzicht gekregen in de leefwereld van de leerling en heb ik het gevoel dat jongeren nog onvoldoende bewust keuzes maken voor een mogelijk toekomstperspectief. Ondanks dat er zoveel opleidingsmogelijkheden zijn in Nederland". Veel coaches gaven aan dat 'hun' leerling altijd mag bellen of langskomen als ze vragen hebben.

Over ECABO

Als kenniscentrum voor de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen verbindt ECABO beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Ze doet dit met producten en diensten gericht op stages (praktijkleren), competentiegericht beroepsonderwijs en examinering voor vmbo, mbo, hbo en particuliere opleiders.





http://www.ecabo.nl