Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Welzijnswerk Feijenoord op de schop

Het welzijnswerk in Feijenoord gaat op de schop. Het dagelijks bestuur van de deelgemeente is een hervorming gestart die moet leiden tot welzijnswerk dat meer gericht is op hulpverlening en minder op bezigheidsactiviteiten.

De operatie is ingegeven door de noden in de zwakke wijken van de deelgemeente. Uit de sociale index van de gemeente Rotterdam blijkt dat de deelgemeente Feijenoord op sommige terreinen sociale vooruitgang boekt maar dat er ook, vooral in de zwakke wijken, nog heel werk is te verzetten. Feijenoord scoort nog steeds gemiddeld laag (5.2) op de sociale index. Dat vraagt om vernieuwing, andere methodes en een experimentele aanpak.

Ook speelt mee dat de deelgemeente door bezuinigingen wordt gedwongen om extra kritisch naar het welzijnswerk te kijken. ,,Het geld is schaars dus moet nog scherper naar de inhoud worden gekeken. En als oude systemen daartoe niet toereikend zijn, moet je die loslaten. Hulpverlening wordt leidend binnen het welzijnswerk van Feijenoord; bezighouden en vermaken moet er af, zegt dagelijks bestuurder René Kronenberg (welzijn).

De deelgemeente werkt aan methodes om meer grip en sturing te krijgen op het welzijnswerk. Daarbij wordt nagedacht over het opknippen per werkveld en per periode van het welzijnswerk. Door het niet meer in één keer in één grote opdracht uit te besteden is er meer directe sturing per onderwerp mogelijk. Deze mogelijke aanpak wordt besproken met de Stichting Welzijn Feijenoord (SWF), tot voor kort de enige aanbieder van welzijnswerk in Feijenoord. Ook binnen SWF wordt namelijk nagedacht over het opknippen van activiteiten.

De nieuwe bestuurlijke welzijnskoers van de deelgemeente Feijenoord zorgt ook dat in zee kan worden gegaan met verschillende aanbieders van welzijnswerk. Inmiddels zijn de kinderactiviteiten op de pleinen (TOS) ondergebracht bij een andere aanbieder. ,,Hetzelfde wordt gedaan met het jongerenwerk. En we gaan Vraagwijzer uit het deelgemeentekantoor halen en onderbrengen in laagdrempelige filialen in de wijken, zegt Kronenberg.

Ook biedt de hervorming van het welzijnswerk ruimte voor nieuwe initiatieven die snel van start kunnen gaan en daardoor ook snel resultaat bieden. De deelgemeente gaat daarom in gesprek met instanties die nu actief zijn in de wijken van Feijenoord om te kijken wat die organisaties kunnen bijdragen aan de tien prioriteiten uit het bestuursprogramma.

Bij het toepassen van de nieuwe koers worden huidige en toekomstige aanbieders van welzijnswerk, de activiteiten en de inspanningen gemeten langs de lat van de 10 prioriteiten uit het bestuursprogramma van de deelgemeente Feijenoord.

René Kronenberg erkent dat de hervorming van het welzijnswerk beroering zal veroorzaken. Vooral bij SWF. ,,Over de nieuwe koers wordt gesproken met SWF. Want we willen de sterke punten van SWF zoals opvoedingsondersteuning, schoolmaatschappelijk werk, algemeen maatschappelijk werk, zeker graag behouden.