Provincie Noord-Holland

Landbouwstructuuronderzoek Haarlemmermeer gereed

23 februari 2011 -

Planmatige kavelruil en een Kwaliteitsnet Landbouwverkeer zijn twee van de aanbevelingen uit het landbouwstructuuronderzoek voor de Haarlemmermeer.

Het onderzoek is door Grontmij en Projecten LTO Noord uitgevoerd in opdracht van de provincie Noord-Holland. De agrarische ondernemers uit de Haarlemmermeer zijn nauw betrokken bij het onderzoek.

Landbouwstructuuronderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd vanwege alle ruimtelijke ontwikkelingen die gepland zijn in de gemeente Haarlemmermeer, zoals ACT en Park 21. Deze ontwikkelingen zullen gevolgen hebben voor (de omvang) van het agrarisch gebied. De uitkomsten van het landbouwstructuuronderzoek kunnen gebruikt worden om het landbouwbelang bij ruimtelijke ontwikkelingen volwaardig te laten meewegen. Het rapport dient als onderlegger voor de LandbouwEffectRapportages (LER) van de structuurvisie van de gemeente Haarlemmermeer en Park 21.

Uitkomsten en aanbevelingen onderzoek
Belangrijke conclusies uit het onderzoek zijn dat de agrarische ondernemers voornamelijk structuurverbetering (73%) en schaalvergroting (61%) als ambitie hebben en dat er weinig interesse is in verbreding. Ten aanzien van structuurverbetering zijn kavelruil en het verbeteren van de situatie rond waterkwaliteit en waterkwantiteit de belangrijkste onderwerpen. Het grootste knelpunt voor de bedrijfsvoering vinden de agrariërs de ruimtelijke plannen en alles wat daar planologisch en juridisch mee samenhangt. Voor een gebied dat onder druk staat is opvallend dat de gemiddelde leeftijd van de ondernemers laag is en het inkomen als goed wordt beoordeeld.

Een van de aanbevelingen is een overleg tussen betrokken partijen om planmatige kavelruil te organiseren, zodat de beschikbaarheid van gronden kan worden bepaald en afgestemd met de wensen van de ondernemers binnen en buiten de Haarlemmermeer. De provincie zal dit overleg organiseren. Een andere aanbeveling is de ontwikkeling van een Kwaliteitsnet Landbouwverkeer om infrastructurele knelpunten te benoemen en aan de orde te stellen in het gemeentelijk beleid. Verder wordt geadviseerd in MER-procedures een nulmeting en risicoanalyse op te nemen, omdat sommige ondernemers ervaren dat er als gevolg van de functiewijzigingen meer zout grondwater naar boven komt. Door een nulmeting en risicoanalyse is te herleiden waar het vandaan komt en kan de ondernemer dit bij de veroorzaker ter sprake brengen.

Beschikbaarheid onderzoek
Het onderzoek en de conclusies en aanbevelingen zijn hieronder te downloaden.
Kopieën van het onderzoek zijn te verkrijgen op het Raadhuis van Haarlemmermeer (adres: Raadhuisplein 1 te Hoofddorp, telefoonnummer 0900-1852, contactpersoon: Petra Kort) en op het provinciekantoor te Haarlem (adres: Ceylonpoort 5-25 te Haarlem, telefoonnummer 023-5143143, contactpersoon: Susan Albers.

* Rapportage structuuronderzoek Haarlemmermeer (pdf - 7,57 mb)


* Conclusies en aanbevelingen structuuronderzoek Haarlemmermeer (pdf
- 55,19 kb)

---