GroenLinks Beuningen




Woensdag 23 februari 2011, 11:40u - Frans Houben Lijsttrekker GroenLinks tegen megastallen in Gelderland

Het Webfm Provinciale Statendebat in de `Bogerd' in Druten maandagavond 21 februari ging voor 40 toeschouwers vooral over megastallen, openbaar vervoer en de stadsregio's in de provincie Gelderland. (Wouter van Eck) en VVD hadden de lijsttrekkers afgevaardigd. De andere deelnemende partijen 50plus, PvdA, CDA, SP, D66 en ChristenUnie werden vertegenwoordigd door mensen die aanzienlijk lager op de lijst staan (van 4 tot 21) en veelal niet in Provinciale Staten zullen komen. De PVV deed niet mee omdat zij naar eigen zeggen andere prioriteiten hadden.

Hoewel de zaal matig was gevuld, was het debat zeker de moeite waard.

Het onderwerp megastallen werd spontaan door Wouter van Eck van GroenLinks ingebracht. Hij wilde weten van de andere partijen hoe zij dachten over een verbod in Gelderland op deze milieu-, dier- en gezondheidsonvriendelijke stallen. Een hot item waarvan je zou verwachten dat de andere partijen hierover een helder standpunt zouden hebben. De provincies Utrecht en Groningen hebben immers (net zoals de gemeente Beuningen) een stop op megastallen ingevoerd. Feitelijk was alleen de VVD een echte voorstander van megastallen, dit zou goed zijn voor de economie. De D66 woordvoerder (Van Deutekom uit Beuningen) wist het niet zo goed, uiteindelijk kwam hij net als de CDA vertegenwoordigster (Evy van Hemmen uit Druten) en de PvdA (kandidate kende standpunt partij niet) tot de slotsom dat die stallen zoveel mogelijk voorkomen moesten worden. Dit is vooral opmerkelijk omdat het CDA in haar provinciale statenprogramma megastallen geen strobreed in de weg legt. GroenLinks en SP willen in ieder geval geen nieuwe megastallen in Gelderland. De kandidaat van 50plus, die het allemaal niet zo goed wist, dacht dat haar partij het daar wel mee eens kon zijn.

Ook over de opbrengst van de aandelen in energiebedrijf Nuon, ruim 4 miljard euro, zijn de partijen het op de VVD en ChristenUnie na allemaal eens; "durven investeren en uitgeven aan bijzondere projecten". GroenLinks wil vooral investeren in Natuur, Openbaar Vervoer en Jeugdzorg, de meeste andere partijen vooral in infrastructuur en bedrijventerreinen

Verder kwam de eventuele 'rechtse' meerderheid in de Eerste Kamer ter sprake. SP, PvdA, D66 en GroenLinks zien het huidige kabinet liever vandaag dan morgen vertrekken en hopen dat de huidige regering geen meerderheid zal behalen. Ook nieuwkomer 50plus, waarvan de vertegenwoordigster verder weinig te melden had, deelde die mening.

Op woensdag 2 maart vinden de verkiezingen voor de Provinciale Staten plaats. Het debat wordt de komende week uitgezonden door de lokale omroepen van Beuningen/Druten, Heumen en Nijmegen.

Voor meer info:
http://www.webfm.nl/
http://gelderland.groenlinks.nl/