Gemeente Lingewaard


Vijf gemeenten in Gelderland starten samenwerking

Vrijdag 18 februari hebben de colleges van B&W in vijf gemeenten van Gelderland besloten om te gaan samenwerken. Het gaat om de gemeenten Arnhem, Lingewaard, Renkum, Rheden en Overbetuwe.

Belangrijkste startpunt van de samenwerking is het delen van kennis en ervaring. De gemeenten verwachten dat de samenwerking een aantal voordelen oplevert. Zo hopen zij dat de bundeling van kennis en ervaring de kwaliteit van dienstverlening naar de inwoners zal vergroten. Door ook in bepaalde gevallen elkaar te helpen bij het ontstaan van pieken en dalen zorgt de samenwerking ook voor meer continuïteit. Hoewel op de lange termijn de samenwerking ook kan leiden tot kostenbesparingen en een verhoging van de efficiency is dat niet het uitgangspunt voor deze samenwerking. Iedere gemeente blijft verantwoordelijk voor het eigen beleid. Het is niet de bedoeling om gemeenten samen te voegen. De gemeenten starten nu met samenwerking binnen vijf taakvelden, te weten project- en interim-management; intergemeentelijk sportbedrijf; subsidieverwerving; belastingen (BackOffice); inkoop en aanbesteding.

Naast de samenwerking in vijf primaire taakvelden is ook een drietal flankerende themas benoemd. Zo starten werkgroepen voor de harmonisatie van regelgeving op het terrein van Personeel & Organisatie, ICT systemen en applicaties en een kenniskring voor juridische zaken.

Vertegenwoordigers uit elke gemeente inventariseren nu voor de vijf primaire taakvelden de mogelijke samenwerkingsvormen. De adviezen van deze werkgroepen moeten leiden tot een concreet meerjarenplan om het intergemeentelijk werken op het gebied van het betreffende taakveld gestalte te geven.


(Geplaatst: 23 februari 2011)