Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van woensdag 23 februari

Alkmaar, 23-02-2011 o 14.15 uur

Vijf winkeldieven aangehouden

Alkmaar, dinsdag 22 februari

Vier vrouwen en een man in de leeftijd van 19 tot en met 41 jaar, afkomstig uit Amsterdam en Amstelveen zijn dinsdagmiddag rond 15.00 uur aangehouden op het Hofplein en het Doelenveld. De politie kreeg een melding dat er drie mensen vermoedelijk gestolen spullen in een auto stonden te laden op het Doelenveld. De auto werd daar aangetroffen, de verdachten echter niet. Op zoek naar hen, kwam een agent onderweg een man en een vrouw tegen met een geprepareerde tas. Zij liepen naar een auto die geparkeerd stond op het Hofplein en begonnen spullen uit de tassen over te laden in een vuilniszak. Het bleek hier om gestolen kleding te gaan. De man en de vrouw werden aangehouden. Ondertussen waren de drie vrouwen die bij de auto op het Doelenveld hoorden, hier ook weer gearriveerd. In de auto lagen een aantal vuilniszakken die vol zaten met voor enkele duizenden euros kleding. Ook deze drie vrouwen werden aangehouden. De vijf verdachten zijn in verzekering gesteld.

Hennepkwekerij aangetroffen

Heerhugowaard, woensdag 23 februari

In een pand aan de Celsiusstraat werd woensdagochtend een hennepkwekerij aangetroffen. In twee aparte ruimtes in het pand werden in totaal 400 planten aangetroffen. De 54-jarige huurder van het pand werd aangehouden. Er was sprake van diefstal van stroom. De elektriciteitsmeter werd door Liander in beslag genomen.

Val op! Fiets verlicht

Politie Noord-Holland Noord houdt zeer regelmatig fietsverlichtingscontroles. Het is van groot belang dat fietsers goed zichtbaar zijn in het verkeer. Fietsers zonder licht zijn slecht te zien, wat de kans op een aanrijding vergroot. Het advies is om de fietsverlichting altijd te gebruiken in de schemering en in het donker.

Fietsverlichting moet aan de volgende eisen voldoen:

te allen tijde zichtbaar (losse lampjes op bovenlichaam mogen)

aan voorzijde wit of geel schijnend licht

aan achterzijde rood schijnend licht

niet knipperend

Hoorn, woensdag 23 februari

In Hoorn werden vanaf begin januari tot en met begin februari fietsverlichtingscontroles gehouden, met name op de aan- en afvoerwegen van en naar en scholen. In deze periode kregen 118 mensen een boete voor het niet (juist) voeren van fietsverlichting. Het aantal fietsers met goede verlichting nam gaandeweg de periode toe.

Twee invorderingen rijbewijs bij videosurveillance

Den Oever/Heiloo, dinsdag 22 februari

Tijdens een videosurveillance werd dinsdag van twee bestuurders het rijbewijs ingevorderd. Op de A7 ter hoogte van Kornwerderzand reed een bestuurder 157 km/u na correctie. Op dit punt van de A7 geldt een maximum snelheid van 120 km/u. Omdat de bestuurder meer dan 30 km/u te hard reed werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Op de A9 ter hoogte van Heiloo reed een bestuurder bij wegwerkzaamheden op deze weg 125 km/u, terwijl hier 70 km/u is toegestaan. Naast deze overschrijding van de snelheid van 55 km/u bleek de man teveel gedronken te hebben. Hij blies 675 ug/l. Dit is ruim driemaal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l.

Videosurveillanten zijn politiemensen met een speciale rijopleiding, die met een onopvallende politieauto het onveilige rijgedrag van bestuurders vastleggen. Weggebruikers die door hun rijgedrag negatief opvallen, worden door de videosurveillanten staandegehouden en zij kunnen de beelden van hun eigen rijgedrag terugzien. De videosurveillanten geven daarbij uitleg over de reden waarom de weggebruiker aan de kant is gezet. De onopvallende videosurveillanceauto is uitgerust met geijkte meet- en opname-apparatuur.