Openbaar Ministerie

Gebiedsverbod voor verdachten van voetbalgerelateerde delicten rondom voetbalwedstrijd PSV - OSC Lille en PSV - Ajax

23 februari 2011 - Arrondissementsparket Den Bosch

Het Openbaar Ministerie te 's-Hertogenbosch zal rond de wedstrijden PSV
- OSC Lille en PSV - Ajax daar waar mogelijk gebruik maken van haar bevoegdheid om verdachten van voetbalgerelateerde delicten een gedragsaanwijzing op te leggen in de vorm van een gebiedsverbod voor de duur van maximaal 90 dagen.

Het gebiedsverbod zal voor de verdachte direct in werking treden en geldt voor alle thuiswedstrijden van PSV van 4 uur vóór tot 4 uur ná de wedstrijd.

Het gebiedsverbod betreft een gebied rond het stadion van PSV Eindhoven.
Onder de omgeving van het Philipsstadion wordt verstaan het gebied dat omgrensd wordt door de Boschdijk, Marconilaan, Beukenlaan, Strijpsestraat, Willemstraat, Mauritsstraat, Edenstraat, Dr. Schaepmanlaan, Elzentlaan, St. Jorislaan, Geldropseweg, Vestdijk, Bleekstraat, Nachtegaallaan, het Dommeltunneltje en Fellenoord.

Tevens bestaat de mogelijkheid om de verdachte een meldingsplicht op te leggen op de dag van een uitwedstrijd van PSV Eindhoven.

Op 1 september 2010 is de wet Maatregelen Bestrijding Voetbalvandalisme en Ernstige Overlast (wet MBVEO), ook wel bekend als de voetbalwet, in werking getreden. Op basis van deze wet kan naast de burgemeester ook de officier van justitie bij ernstige openbare verstoringen, vooruitlopend op de strafrechtelijke afdoening door de rechter, aan verdachten direct een voorlopige maatregel opleggen. Dit kan een straatverbod, contactverbod of meldingsplicht zijn. Ook biedt deze wet een strafbaarstelling van voorbereidingshandelingen tot het plegen van geweld tegen personen en goederen.