Gemeente Rotterdam

rotterdam aantrekkelijk voor internationale bedrijven

23 februari 2011 | Bestuursdienst | persbericht

Rotterdam Investment Agency haalt doelstellingen ondanks crisis.

Twintig internationale bedrijven hebben in 2010 Rotterdam gekozen als vestigingslocatie na bemiddeling van de Rotterdam Investment Agency (RIA). De komst van deze bedrijven levert de stad circa 1400 nieuwe arbeidsplaatsen op. Daarnaast genereert iedere directe arbeidsplaats ook 0,72 fte extra aan werkgelegenheid voor de stad. Dit levert nog eens 1000 banen extra op. De vestiging van deze internationale bedrijven draagt bij aan het versterken van de economie van Rotterdam en versterkt de positie van Rotterdam in het wereldwijde economische netwerk.

Wethouder Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Stedelijke Economie): `Rotterdam wil haar imago als de belangrijkste ondernemersstad van het land ook internationaal waarmaken. De RIA is hiervoor een belangrijk instrument. Van alle internationale bedrijven in Nederland willen we dat minstens 20 procent zich vestigt in onze stad.'

Strategische positie Rotterdam en de haven
De RIA is ruim een jaar geleden opgericht om internationale bedrijven te verbinden aan de stad. Met de komst van 20 nieuwe bedrijven heeft het college haar doelstelling voor 2010 gehaald. De vestiging van internationale bedrijven draagt bij aan de versterking van de economie in de Rotterdamse regio en de internationale positie van Rotterdam. Wethouder Baljeu: `De haven van Rotterdam is de grootste van Europa en de vierde van de wereld. Daarmee heeft de stad een belangrijke strategische positie voor internationale bedrijven.' Speerpuntland China heeft een groot aandeel in de twintig nieuwe bedrijven.

Acquisitie en accountmanagement
De Rotterdam Investment Agency (RIA) is ruim een jaar geleden opgericht om internationale bedrijven aan te trekken, te behouden en te laten uitbreiden. Acquisitie en accountmanagement zijn speerpunten in het gemeentelijk economisch beleid. Met professioneel accountmanagement kan de RIA vroegtijdig, gestructureerd en klantgericht inspelen op de wensen van het internationale bedrijfsleven in de stad. Leidraad hierbij is dat de belangrijkste bedrijven in Rotterdam minstens eenmaal per jaar worden bezocht.

Expat desk
Naast het gestructureerd monitoren van bestaande en potentiële internationale bedrijven speelt praktische dienstverlening aan buitenlandse werknemers (expats) een voorname rol. De Expatdesk Rotterdam zag vorig jaar het aantal klantcontacten met 300 procent groeien tot meer dan 1000 bezoeken.