Gemeente Duiven


Onderzoek laat zien dat alcoholgebruik is afgenomen!


----------
In december 2010 is er in opdracht van het project Jongeren, alcohol & drugs, een onderzoek gehouden door BBSO uit Nijmegen naar de aard en omvang van het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren in de regio. Ruim 1200 jongeren in de leeftijd van 12 tot 24 jaar uit Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar hebben een vragenlijst via internet ingevuld. De resultaten van dit onderzoek kunnen worden vergeleken met de resultaten van het onderzoek dat in 2006 is uitgevoerd.

Resultaten
Alcoholgebruik
Eén van de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek is dat het alcoholgebruik onder jongeren in de regio is afgenomen; dit geldt zowel voor jongeren die ooit alcohol hebben gedronken als de jongeren die onlangs alcohol hebben gebruikt.

Een van de indicatoren die vaak gebruikt worden om zicht te krijgen op het alcoholgebruik van jongeren is de maandprevalentie; het betreft de vraag aan de jongere of hij of zij in de maand voorafgaand aan het onderzoek alcohol heeft genuttigd ('actueel drinken'). De zogenaamde lifetimeprevalentie geeft aan of de jongere ooit alcohol heeft gedronken. De gemiddelde lifetimeprevalentie is met 7% afgenomen ten opzicht van 2006 en de maandprevalentie is met 10% afgenomen. De daling in het alcoholgebruik is vooral groot onder jongeren tot 16 jaar. In 2006 was bijna een kwart van hen (23%) actuele drinker, nu is dat gedaald naar 7%. De gemiddelde startleeftijd voor het drinken van alcohol is met ruim een half jaar verhoogd (14,5 jaar). Jongeren beginnen dus iets later met het drinken van alcohol.

Rol van ouders
Binnen het project Jongeren, alcohol & drugs wordt veel aandacht besteed aan het betrekken van ouders. Het onderzoek toont aan dat ouders het gebruik van alcohol door jongeren onder de 16 jaar steeds meer afkeuren. Maar, nog steeds 15% van de jongeren onder de 16 geeft aan (ook) samen met hun ouders te drinken.

Drugsgebruik
Het softdrugsgebruik bij jongeren is weinig veranderd sinds 2006. Een vijfde deel van de ondervraagden heeft ooit cannabis gebruikt en een kwart van deze groep is een actuele softdrugsgebruiker. Het blowen van hasj of wiet komt bij jongeren in de leeftijd 16-23 jaar regelmatig voor en ook de frequentie van het blowen is bij regelmatige gebruikers vaak hoog. Het (ooit) gebruik van harddrugs, vooral voorkomend onder de jongeren van 20-23 jaar, is bij de totale groep licht afgenomen van 6% naar 5%.

Naamsbekendheid project
Het regionale project Jongeren, alcohol & drugs is bekend bij 40% van de jongeren. De jongeren zijn vooral bekend met voorlichtingsactiviteiten op scholen, alcoholvrije feesten op scholen en de strengere controle op leeftijd bij verkoop van alcohol. De jongste groep van 12-15 jaar is het meest gevoelig gebleken voor de boodschap van het project. Onder hen stelt een kwart minder te zijn gaan drinken. Van de totale groep jongeren stelt één op de tien jongeren dat zij door de voorlichting over alcohol minder zijn gaan drinken.

Uitvoering van het onderzoek
Op basis van aselecte steekproeven uit de GBA's zijn in de zes gemeenten ruim 5.000 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 23 jaar aangeschreven met het verzoek om aan de enquête mee te werken. De vragenlijst is door middel van internet ter beschikking gesteld. De enquête is in december 2010 afgenomen. Er is onder meer stilgestaan bij: hoe vaak, hoeveel, de combinatie van het gebruik van genotmiddelen, de locatie van gebruik, de redenen van gebruik en het oordeel van ouders.

Doel van onderzoek
Het doel van het onderzoek is om een helder en accuraat beeld te geven van de huidige aard en omvang van het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren in het politiedistrict Rivierenland. De doelgroep omvat jongeren van 12 tot 24 jaar, woonachtig in de zes gemeenten. De onderzoeksresultaten zijn daarbij vergeleken met de enquêteresultaten van de nulmeting die BBSO in 2006 heeft uitgevoerd. De herhalingsmeting geeft aldus een goede en betrouwbare basis voor vergelijkingen tussen het huidig alcohol- en drugsgebruik en het gebruik van genotmiddelen vier jaar geleden.

Onderzoek 2006
Een van de eerste stappen in een samenwerkingstraject van de gemeenten was het laten onderzoeken van het gebruik van alcohol en drugs door jongeren zodat een helder, empirisch beeld ontstond van de ernst van de problematiek in deze regio. BBSO heeft in 2006 een kwantitatief en kwalitatief onderzoek verricht naar het alcohol- en drugsgebruik door jongeren in de betreffende gemeenten.