Gemeente Purmerend

Nieuws B en W 2011-02-22

23 februari 2011

Plan van aanpak Woonvisie Purmerend
De omstandigheden in de woningmarkt zijn gewijzigd: nieuwe Europese regelgeving en strengere regels van banken bij kredietverstrekking leiden tot minder doorstroming. Naast het feit dat de 'oude' woonvisie is verlopen, is er inhoudelijk behoefte aan een nieuwe visie op het woonbeleid in Purmerend.
De nieuwe woonvisie komt niet alleen tot stand met, maar juist ook door partners. Dit past bij de nieuwe rol van de gemeente die het gemeentebestuur al in het coalitieakkoord heeft aangegeven. De ambitie is om eerder en intensiever samen te werken met maatschappelijke partners bij de formulering en uitvoering van beleid. De nieuwe woonvisie is één van de eerste projecten die volgens dat principe gestalte krijgt. Daartoe is een Plan van aanpak woonvisie Purmerend geformuleerd, bestaande uit twee delen. Deel A moet uitkomen in een kaderstellende visie, hiervoor heeft een voorbereidende initiatiefgroep vijf maatschappelijke vraagstukken geformuleerd. Voorop staat aandacht voor een leefbare woonomgeving. Een volgende opgave is het bevorderen van doorstroming en rechtvaardige woonruimteverdeling, maar ook extra aandacht voor specifieke doelgroepen als ouderen, starters en minder-validen. Ook is het belangrijk dat Purmerend blijft zorgen voor een gedifferentieerd woningaanbod en aandacht heeft voor duurzaamheid in haar woonvisie.
In een volgende fase, deel B, gaan woningcorporaties en maatschappelijke instellingen samen met de gemeente aan de slag om te komen tot een uitvoeringsprogramma.
Het college stelt het voorgestelde plan van aanpak vast en biedt het de gemeenteraad aan.

Herontwikkeling Hoornsebuurt
In 2010 heeft de Bouwcompagnie aan de gemeente medewerking gevraagd voor de herontwikkeling van de Hoornsebuurt. Het betreft hier een herontwikkeling, waarbij veel aandacht is voor de openbare ruimte. Gezien de positieve effecten op de leefkwaliteit van de buurt staat het college positief tegenover dit plan. De voorgestelde ontwikkeling voldoet echter niet aan de parkeernorm. Dat wil zeggen dat er minder parkeerplaatsen per auto beschikbaar zijn dan de door de gemeente is vastgesteld. Toch heeft het college het voornemen om met dit plan in te stemmen en legt dit ter kennisgeving voor aan de gemeenteraad.

Uitbreiding Nieuwe Algemene Begraafplaats
De beschikbare capaciteit van de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Purmerweg is binnen twee tot drie jaar volledig benut. Het college stelt daarom aan de raad voor om de begraafplaats uit te breiden. Het voorstel is om een nieuw grafveld en bijbehorende urnenmuur aan te leggen op de plaats van het voormalige gronddepot aan de Waterlandlaan.