Gemeente Noordenveld

weg

Truus en Toos samen op weg

Gepubliceerd op: 23 februari 2011

Truus en Toos klik op de afbeelding voor vergroting "Om nog meer de aandacht te vestigen op datgene wat de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te bieden heeft slaan Truus en Toos in het komende jaar hun vleugels uit. Zij blijven de informatie in het Roder Journaal opluisteren, maar u komt de dames dan ook op straat tegen," aldus wethouder Gerrit Alssema, portefeuillehouder Wmo.

Boegbeelden Wmo op VOR- en SON- bussen

De gemeente informeert u regelmatig over de Wet maatschappelijke voorzieningen (Wmo). Sinds enig tijd sieren we deze informatie op met een strip over de dames Truus en Toos. Hun strip verbeeldt kort maar krachtig de Wmo-informatie. De beide dames groeiden in korte tijd uit tot de boegbeelden van de Wmo in Noordenveld.
Hun portret is geplakt op de bussen van de Stichting Vervoer voor Ouderen Roden (VOR) en de Stichting Ouderenvervoer Norg (SON). Op woensdag 23 februari werden alle bussen gefotografeerd op het voorplein van het (oude) gemeentehuis.

Toegankelijke informatie

"Het is moeilijk om de doelgroep van de Wmo te bereiken. Dat heeft verschillende oorzaken. Het kan je immers zo maar overkomen dat je plotseling afhankelijk wordt van hulp in de huishouding, of dat je door een ongeluk geconfronteerd wordt met een handicap. Het is dan goed om te weten welke voorzieningen de Wmo biedt en waar je terecht kunt. Aan de andere kant is het soms lastig om het gebruik van de voorzieningen duidelijk uit te leggen. De stripfiguren Truus (toen nog haar zuster Bep) en Toos zijn destijds in het leven geroepen om de informatie van de WVG en de Sociale Dienst te verhelderen. Dit bleek zo'n groot succes dat we de striptekenaar Jan Krol productions uit Groningen hebben gevraagd de dames tot leven te laten komen in een cartoon die regelmatig in het Roder Journaal verschijnt. Weer een manier om de informatie op een toegankelijke wijze te brengen"

Wmo op de bus en op de website

"Nu gaan we dus een stapje verder en attenderen Truus en Toos u op de bussen van de VOR en de SON
op de link die u rechtstreeks naar Wmo-informatie leidt op de website van de gemeente. De stripfiguren Truus en Toos, getekend door Jan Krol productions uit Groningen, luisteren ook de website op," zo laat een enthousiaste wethouder Alssema weten.

Zorgcatalogus en 10-stappenplan

In het afgelopen jaar informeerden wij u onder andere over de scootmobiel, woningaanpassingen, Alfahulp en zorg ontvangen in de vakantieperiode. We maakten een Zorgcatalogus met daarin alle zorgaanbieders op een rijtje, we legden u in een 10-stappenplan uit wat u moet doen om in aanmerking te komen voor zorg en we zijn nog lang niet uitgeschreven. Ook in het komende jaar mag u weer Wmo-informatie verwachten in woord én beeld.