Gemeente Almere

Almere minst getroffen door recessie

23-02-2011

Van alle deelregio's in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) zijn Almere en Lelystad het minst door de recessie getroffen, zo blijkt uit de Economische Verkenningen MRA 2011. In tegenstelling tot andere deelregio's kromp de economie er in 2009 niet, maar groeide zelfs licht met 0,2 procent. Het herstel is in Almere en Lelystad bovendien sneller en sterker.

Ook de afgelopen vijftien jaar waren Almere en Lelystad de sterkste groeiers van de Metropool Regio Amsterdam. De economie groeide tussen 1995 en 2009 twee keer zo snel als het MRA- gemiddelde. Naar verwachting zal het bruto nationaal product in 2010 in deze deelregio met bijna 7 procent en in 2011 met ruim 5 procent toenemen.

Ben Scholten, Wethouder Economische Ontwikkeling Almere, is verheugd over deze cijfers en onderstreept het belang van het Economisch Offensief Almere Werkt: "we zorgen dat we klaar staan om de komende groei te faciliteren, vast te houden en te versterken; dat we gastvrij zijn door ontplooiingsmogelijkheden te bieden aan ondernemers. En dan heb ik het zowel over nieuwe vestigingen én ons bestaande bedrijfsleven.

Uit het onderzoek blijkt evenwel ook dat Almere, ondanks de sterke groei van de werkgelegenheid van de afgelopen jaren, nog steeds geen werkstad is. De woon- werkbalans ligt acht procent lager dan in de rest van de regio. "Het is dan ook voor de mensen die nu al in Almere wonen ook heel belangrijk dat we de inhaalslag maken om van Almere steeds meer een werkstad te maken. Daar hebben we al onze partners hard bij nodig", aldus Ben Scholten.

De Economische Verkenningen MRA 2011 zijn opgesteld in opdracht van het Platform voor Regionale Economische Stimulering. Het onderzoek is uitgevoerd door TNO en de Vrije Universiteit Amsterdam onder begeleiding van de gemeente Amsterdam en de Kamer van Koophandel Amsterdam.