Trots op Nederland

Nieuws

23 feb 2011 | Geen CO2 onder de grond

Goed nieuws voor de bevolking van Groningen, Limburg en Zuid Holland!

Het kabinet ziet af van proeven met CO2 opslag onder land en wil nu naar zee toe. Men kan nooit garanderen dat er geen lek optreedt van CO2 gas naar de oppervlakte. CO2 gas kan langzaam over de grond kruipen en kan dan dodelijk worden. De kans daarop is klein, maar waarom zou dat in een dicht bevolkt land als Nederland getest moeten worden?

De industrie wil wel meewerken, want die wordt door de overheid voor de kosten gesubsidieerd. De Rotterdamse haven denkt aan export van technologie en transport van CO2, maar veiligheid voor de bevolking gaat voor.

Het is nog maar de vraag of dure CO2 opslag wel zo verstandig is om vermindering van CO2 emissies te verkrijgen. Het kost immers wel 30% van de capaciteit van een energiecentrale om het CO2 af te vangen en onder de grond te bergen.

Het zou beter zijn het energiegebruik te verbeteren en alternatieve opwekking van energie te stimuleren, zoals de ontwikkeling van technologieën voor zonne-energie. De zon is er onbeperkt en levert per dag 10.000 maal zoveel meer energie dan we nodig hebben.

Trots zoekt naar oplossingen voor de toekomst en daar hoort CO2 opslag onder de grond niet bij.