Nieuw-Vlaamse Alliantie




Standard Luik te sterk bevoordeeld door Lotto

klok 23 februari 2011

"De toekenning van de riante sponsoring aan voetbalclub Standard Luik doet vragen rijzen over het sponsoringbeleid van de Nationale Loterij", vindt N-VA-parlementslid Theo Francken. Hoe komt het anders dat eerste klasseploeg Standard Luik als enige een shirtsponsoringcontract van E-Lotto wist binnen te halen?

Francken stelde opnieuw vragen in de Kamercommissie Financiën en neemt vandaag het woord in het weekblad Knack. "Het contract doet grote vragen rijzen over het weinig transparante sponsoringbeleid van de Nationale Loterij, dat opnieuw moet bekeken worden. De Nationale Loterij doet in de eerste plaats aan evenementensponsoring: ze sponsort de Lotto-wielerploeg en ze steunt een aantal initiatieven in de zaalsporten. Als ze dan plots de thuisploeg van de bevoegde minister Didier Reynders (MR) als enige steunt, doet dat vragen rijzen over de politieke neutraliteit van de instelling," zegt Francken.

Minister Reynders antwoordde dat tot nog toe nog geen aanvragen van andere Pro League-voetbalclubs zijn binnengekomen. Maar neofiet FC Eupen speelt al wel een volledig seizoen zonder shirtsponsor. Het contract met Standard zou naar verluidt een testcase zijn voor één jaar, maar zal de Nationale Loterij haar budgetten nadien voor alle profclubs openstellen?

Ook de jeugd van Luik royaal bedeeld Francken stelt zich ook vragen bij de toekenning van 750.000 euro door de Lotto voor een nieuw voetbalopleidingscentrum voor de Luikse jeugd. "Het subsidiebeleid moet herbekeken worden, want de Nationale Loterij is te sterk gepolitiseerd. De minister heeft het laatste woord over subsidiecontracten en beschikt over een bedrag van 1 miljoen euro dat hij vrij kan besteden. Daarbij komt dat het geld voor de jeugdopleidingen in de sport een materie is, die eerder onder de dotaties aan de gemeenschappen valt en dus met de bevoegde gemeenschapsminister tot stand zou moeten komen."

Francken zal hoorzittingen vragen om dit subsidiëringsbeleid tot op het bot uit te klaren. Auteur(s): Theo Francken, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs@n-va beannemie nijs n-va be