Openbaar Ministerie

Hoger beroep in megazaak Sneep II

23 februari 2011 - Landelijk Parket

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraken van de rechtbank Almelo in de megastrafzaak Sneep II. De rechtbank sprak vrijdag zeven van de veertien verdachten vrij van mensenhandel en deelneming aan een criminele organisatie.

De verdachten behoren in de ogen van het OM tot de criminele organisatie van de voortvluchtige Saban B. De verdachten die wel werden veroordeeld kregen veel lagere straffen opgelegd dan de officieren van justitie van het Landelijk Parket hadden geëist. De rechtbank legde twee tot zeven jaar gevangenisstraf op; het OM had onvoorwaardelijke gevangenisstraffen tot 17 jaar geëist.

De rechtbank hanteert een rekensom om de hoogte van de straf te bepalen. Per slachtoffer van mensenhandel komt de rechtbank uit op een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van tien maanden. Het is voor het OM volstrekt onduidelijk waar deze rekensom op is gebaseerd. De maximumstraffen voor mensenhandel zijn vele malen hoger. De uitspraak van de rechtbank doet volgens het OM geen recht aan de ernst van de misdrijven.

De rechtbank verwijt het OM ook dat het een algemeen beeld heeft geschetst van de gruwelijkheden waaraan de slachtoffers zijn blootgesteld. Volgens de rechtbank zou het OM daarmee de indruk hebben gewekt dat alle slachtoffers al deze gruwelijkheden hebben ondergaan. Daarvan is volgens het OM geen sprake. De door de officieren van justitie geschetste gruwelijkheden moeten echter worden gezien als kenmerkend voor de hele organisatie waartoe de verdachten behoorden. Daarmee is niet gezegd dat alle verdachten zich aan alle gruwelijkheden schuldig maakten.