Politie Zaanstreek-waterland

Succesvolle dag aanpak hennepteelt

Zaanstad, 23-02-2011 o Verschillende medewerkers van politie Zaanstreek-Waterland, gemeente Zaanstad en Continuon hebben vandaag in totaal drie hennepplantages ontmanteld. De actie is uitgevoerd in het kader van het vernieuwde Hennepconvenant, dat ondertekend is door gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland, politie, Belastingdienst, Justitie, Continuon en woningcorporaties.

In het Hennepconvenant zijn afspraken vastgelegd hoe regio Zaanstreek-Waterland de strijd aan gaat met de georganiseerde hennepteelt. De aanpak is gebaseerd op een landelijk model, waarin samenwerking centraal staat. Daarnaast wordt voor het eerst gewerkt met spoedeisende bestuursdwang, dit houdt in dat de kosten voor het ruimen van een hennepplantage teruggevorderd kunnen worden bij diegene die woonachtig is op dat adres.

Dinsdag 22 februari zijn drie hennepplantages ontruimd, waarbij voor twee de kosten verhaald kunnen worden op de persoon die op het adres woonachtig is. Op deze woonadressen zijn de medewerkers van politie, gemeente en Continuon gevaarlijke situaties tegen gekomen. Er werd illegaal stroom afgetapt, waardoor er brandgevaar was. In totaal zijn ongeveer 1200 planten in beslag genomen, die vernietigd zullen worden. De personen die bij de plantages zijn aangetroffen zullen strafrechtelijk vervolgd worden.

Resultaten van de rooidag

Aan de Serooskerkestraat in Krommenie trof de politie in een woning 88 hennepplanten aan. De 50-jarige bewoner kwam tijdens de ontruiming kennelijk aanlopen en bij het zien van de politie ging hij er vandoor. De bewoner kwam zich dezelfde dag aan het politiebureau melden en is aangehouden. Na verhoor is de bewoner heengezonden. Verdachte verklaarde meerdere oogsten te hebben gehad. De recherche onderzoekt de zaak.

Agenten hielden een 26-jarige man uit Amsterdam aan in een woning aan de Perim in Zaandam waar zij 684 hennepplanten vonden. De verdachte is na verhoor op het politiebureau in verzekering gesteld. Via een melding van Meld Misdaad Anoniem kwam de politie een hennepkwekerij op het spoor aan de Industrieweg in West-Knollendam. In het pand stonden 378 hennepplanten. Er werd illegaal stroom afgetapt. De softdrugs en de goederen zijn in beslag genomen en worden vernietigd.