Technische Universiteit Delft

TU Delft licenseert duurzame ethanoltechnologie aan DSM

De TU Delft en het Kluyver Centre hebben een nieuw ontwikkelde technologie voor efficiënte productie van bioethanol uit landbouwafval gelicenseerd aan Life Sciences en Material Sciencesbedrijf DSM. Als onderdeel van de licentieovereenkomst investeert DSM in vervolgonderzoek aan de TU Delft. TU Delft onderzoekers realiseerden in 2009 met het inbouwen van één bacterie-gen in gist belangrijke verbeteringen in de productie van ethanol uit afvalproducten. De gemodificeerde gist produceert meer ethanol en minder bijproducten. DSM streeft een verdere productieverbetering na met het inbouwen van dit concept in zijn 'advanced' gist voor de productie van tweede-generatie biobrandstoffen uit landbouwafval. DSM zal op 23 februari de licentieovereenkomst nader toelichten tijdens het Industrial Biotech World Europe congres in Amsterdam.

TU Delft

In de week van 20 november 2009 publiceerden Jack Pronk en collega-onderzoekers verbonden aan de TU Delft en het Kluyver Centre for Genomics of Industrial Fermentation in het tijdschrift Applied and Environmental Microbiology over drie belangrijke verbeteringen bij de productie van ethanol uit landbouwafval. Door het inbouwen van één bacterie-gen in bakkersgist, het micro-organisme dat voor de productie van ethanol gebruikt wordt, werd de ethanolopbrengst flink verhoogd, het bijproduct glycerol werd geëlimineerd en bovendien werd azijnzuur, een verbinding die veel voorkomt in landbouwafval en die ethanolproductie remt, voor een deel omgezet in ethanol. Hoogleraar Industriële Microbiologie TU Delft, Jack Pronk: "Het idee voor de vinding ontstond tijdens het geven van een tweedejaars college. Het Kluyver Centre heeft ons vervolgens de gelegenheid gegeven het uit te werken in een promotieproject. Het is fantastisch om nu, samen met DSM, op weg te gaan naar grootschalige industriële toepassing van deze vinding."

DSM

Voor DSM is de licentieovereenkomst een uitgelezen mogelijkheid om verdere productieverbetering van de gist te kunnen onderzoeken. "Nu al produceert de 'advanced' gist ruim twee keer zo veel ethanol uit biomassa dan de gangbare productie-organismen die op de markt zijn," zegt Piet van Egmond, R&D programmaleider bij DSM. "Als de gist onder praktijkomstandigheden net zo goed blijft presteren als in de proeven op de TU Delft, is de doorbraak van tweede-generatiebiobrandstoffen weer een stap dichterbij."

DSM investeert in vervolgonderzoek bij het Kluyver Centre. Daarnaast kijken DSM en de TU Delft naar mogelijkheden om deze technologie beschikbaar te stellen aan derden.

Kluyver Centre

Het Kluyver Centre for Genomics of Industrial Fermentation is een publiek-privaat samenwerkings-verband dat genomics technologieën ontwikkelt en toepast om industriële micro-organismen en fermentatieprocessen te optimaliseren. Het onderzoek binnen het Kluyver Centre omvat vijf onderzoeksprogramma's gericht op fermentatie door gisten, schimmels en melkzuurbacteriën, systeembiologie en de interactie met de maatschappij. Het Kluyver Centre is een consortium van TU Delft, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, VU Amsterdam, TI Food and Nutrition en NIZO food research.