Politie Hollands Midden

Alphen aan den Rijn - Echtpaar slachtoffer van babbeltruc

Alphen aan den Rijn , 23-02-2011 o Een ouder echtpaar uit Alphen aan den Rijn is op maandagmiddag 21 februari rond 15.00 uur slachtoffer geworden van een babbeltruc.

Die middag belden er twee mannen aan bij het huis aan de Van Riebeekstraat. De bewoner deed open en één man vertelde dat zij pech hadden met de auto. De man liet hen binnen. In de woning wilden de mannen omstebeurt gebruik maken van het toilet. Vervolgens kwam de bewoonster naar beneden en zij stuurde de mannen weg omdat zij het niet vertrouwde. De bewoner volgde de mannen en zag dat zij in een auto stapten die geparkeerd stond in de Zoutmanstraat. De man zag dat de auto daarna de Van Nesstraat inreed en toen verloor hij hen uit het oog. De bewoners ontdekten later dat de pinpas van de vrouw was gestolen en dat er geld van de rekening was afgeschreven. Er is aangifte gedaan en de politie is een onderzoek gestart.

De mannen waren tussen de 25 en 30 jaar oud, hadden kort donker haar en een getinte huidskleur. Eén man was circa 1.75 meter en de ander circa 1.85 meter. Zij waren netjes gekleed. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem.

Hoe kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt? Laat nooit onbekenden binnen! Doe niet zomaar open voor onbekende personen maar kijk goed wie er voor de deur staat. Laat de deur dicht en kijk (indien mogelijk) door de deurspion of raam. Wanneer u toch de deur open wilt doen, hou dan de ketting of de kierstandhouder erop. Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen. Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen, een glas water of het alarmeren van een hulpdienst bijvoorbeeld).

Doe aangifte Veel mensen denken dat het hen niet zal overkomen. Toch loopt iedereen de kans - jong en oud - om het slachtoffer te worden van een babbeltruc. Bent u slachtoffer geworden van een babbeltruc, doe dan altijd aangifte bij de politie. Heeft men uw pinpas weggenomen? Blokkeer de pas direct. Het is van belang dat u zo snel mogelijk aangifte doet. U helpt daar ook anderen mee. Probeer op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie via telefoonnummer 1-1-2. Bij twijfel kunt u altijd bellen met het bureau in uw woonplaats. Lees meer over babbeltrucs op de website van Politie Hollands Midden.