Gemeente Drechterland

23-2-2011
Nachtelijk stappen verminderd

Eerste effecten vervroegde toegangstijden in horeca zijn zichtbaar

Jongeren gaan eerder uit en komen iets eerder thuis; het nachtelijk stappen vermindert. Er is sprake van een lichte daling van het alcoholgebruik bij jongeren.

Het aantal mensen dat positief staat tegenover de recente maatregel, is ruim twee keer zo groot als het aantal tegenstanders, ouders weten zich in hun opvoedende rol gesteund. De vervroegde toegangstijden leiden niet tot veelvuldig bezoek aan uitgaansgebieden zonder uiterste toegangstijd (zoals Alkmaar en Amsterdam). Wel zijn er in de regio horecabedrijven die door de veranderde toegangstijden hun klandizie zagen dalen, terwijl andere horecagelegenheden juist meer klanten trekken. Dit zijn belangrijke conclusies uit de effectmeting naar de vervroegde toegangstijden. De tijd zal uitwijzen of de geconstateerde verschuivingen zich zullen voortzetten. Onder de bevolking bestaat draagvlak om door te gaan met de vervroegde toegangstijd, bij de horeca minder.

De samenwerkende West-Friese gemeenten besloten met ingang van 1 januari 2010 de uiterste toegangstijden van de horeca aan te passen. Ook in de gemeenten Heerhugowaard en Schagen zijn vergelijkbare maatregelen genomen. Het vervroegen van de toegangstijd is een onderdeel van een breed pakket van maatregelen om het alcoholgebruik en daaraan gerelateerde overlast door jongeren in de leeftijd tot 23 jaar