Gemeente Delfzijl

Goede eerste resultaten werkgelegenheidsprojecten

In de regio Noord Groningen zijn halverwege 2009 drie projecten gestart om de werkloosheid terug te dringen.

Het accent ligt daarbij op jongeren en het bemiddelen naar werk. Uit een eerste evaluatie blijkt dat de projecten succesvol zijn. Veel mensen zijn aan een baan geholpen en een groot aantal jongeren is begeleid naar school of werk.

Als gevolg van de crisis staat de werkgelegenheid van jongeren onder druk. Het is daarom van belang dat ze zo veel mogelijk hun opleiding afmaken of kiezen voor een combinatie van werken en leren. Met het project âWerk in Zichtâ hebben jongeren hiervoor diverse mogelijkheden gekregen. Uit de cijfers blijkt dat 60% van de jongeren terug naar school is gegaan. Met het Herfstoffensief zijn de Werkpleinen erin geslaagd een groot aantal leer-werkplekken te vinden.

Voor de regio Noord Groningen is in kaart gebracht wat de situatie van jongeren is. Dit is gebeurd door de bestanden van verschillende instanties aan elkaar te koppelen. Uit deze inventarisatie blijkt dat de situatie in Noord Groningen nauwelijks afwijkt van de rest van Nederland als het gaat om deelname aan onderwijs en werkgelegenheid. Opvallend is dat veel jongeren in Noord Groningen voor techniek kiezen.

Het project âcrisis de baasâ is bedoeld om mensen die door de crisis hun baan verloren hebben snel aan werk te helpen. Via het mobiliteitscentrum heeft meer dan 80% van de mensen een nieuwe baan gevonden. In het werkpleincafé kunnen mensen zonder werk dagelijks terecht voor advies en begeleiding.