GroenLinks
GroenLinks wil gerichte sancties tegen Khadaffi

Tweede Kamerlid Arjan El Fassed wil dat minister Rosenthal van Buitenlandse zaken onmiddellijk overgaat tot het nemen van passende maatregelen om het geweld in Libië te stoppen. Daarvoor lijkt zowel op nationaal, Europees en internationaal een heel scala aan instrumenten beschikbaar, van gerichte santies tegen Khadaffi tot een wapenembargo. El Fassed zei dit in een spoedoverleg met de minister van Buitenlandse Zaken.

El Fassed: "Ik begrijp goed dat het prioriteit is om onze burgers in veiligheid te brengen. Dat is goed. Maar het excessieve geweld op Libische demonstranten is zo disproportioneel dat het onbestaanbaar is te denken dat het nog steeds 1-2-3 dagen te vroeg is voor de minister, om in te grijpen".

GroenLinks ziet dat er een heel scala aan instrumenten, op nationaal en Europees niveau, beschikbaar is om het geweld in Libië te proberen te stoppen. Van gerichte sancties tegen Khadaffi, zijn familie en leden van het regime tot een wapenembargo. Van het te niet doen van allerlei militaire en economische contracten tot het ondersteunen van onderzoek naar grove mensenrechten schendingen met een mogelijke verwijzing naar het Internationaal Strafhof via de Veiligheidsraad.

"Iedereen die de toespraak van kolonel Khadaffi heeft gezien, moet concluderen dat hij zelf een bedreiging vormt voor zijn volk en dus de internationale gemeenschap de verantwoordelijkheid heeft voor de bescherming van deze burgers," aldus Arjan El Fassed.