Gemeente Alphen aan den Rijn


Vier scenarios voor vernieuwing sociale agenda

Tot 1 april kunnen alle inwoners van Alphen aan den Rijn hun mening geven over de scenarios in het concept heroverwegingplan van het Programma Investeren in Mensen, kortweg PIM. De scenarios zijn op basis van een uitgebreid participatietraject met partners in de stad uitgewerkt en worden betrokken bij het opstellen van de nieuwe sociale agenda.

PIM staat voor Programma Investeren in Mensen. Voor dit programma heeft de gemeente Alphen aan den Rijn de afgelopen vier jaar (2008-2011) tien miljoen euro extra vrijgemaakt. Dat geld is besteed aan projecten die vier Alphense speerpunten dienen: jeugd, zorg en welzijn, zelfredzaamheid en sociale samenhang. Met dit bedrag heeft de gemeente een krachtige sociale impuls gegeven die nog jarenlang doorwerkt.

Keuzes maken
In de afgelopen jaren hebben we met het geld van PIM veel activiteiten en projecten gerealiseerd. Na 2011 is de 10 miljoen van PIM echter op. Daarom moeten we op zoek naar geld, om met de succesvolle initiatieven, waarvoor nog geen structurele dekking of alternatieve financiering is, door te kunnen gaan. Dat betekent keuzes maken,want de financiële middelen zijn nu eenmaal beperkt.

Veranderende vraag
Iedere samenleving verandert. Activiteiten die voorheen belangrijk waren, beantwoorden nu minder aan de speerpunten van de gemeente. Aan de andere kant ontstaan er nieuwe vragen binnen onze samenleving, die op een antwoord wachten. Met de toekomst van onze stad voor ogen gaat de gemeente hierin een zorgvuldige afweging maken. Door te besparen op oude activiteiten maken we geld vrij voor nieuwe projecten. Dat noemen we de vernieuwing van onze sociale agenda, waarbij de heroverweging van PIM een belangrijke rol speelt.

De projecten
Met de volgende PIM-projecten verwachten wij na 2011 door kunnen gaan. Onze samenwerkingspartners en de gemeenteraad zijn betrokken bij de totstandkoming van deze lijst.

1. Brede school: extra activiteiten voor leerlingen en ouders
2. Schoolmaatschappelijk werk

3. Jeugd en veiligheid:
a. het Overleg Samen Sterk
b. project ouders tegendraadse jeugd: opvoedingsondersteuning c. maatjesproject: voor jongeren met zorgelijk gedrag
4. Outreachend jongerenwerk: jongerenwerk in de wijken
5. Schuldhulpverlening

6. Wijkgericht werken in Kerk en Zanen en Lage Zijde
7. Combinatiefuncties: voor meer sport- en cultuuractiviteiten

Oud voor nieuw: de themas
Van de volgende themas hebben we onderzocht of een besparing mogelijk is:

1. Schoolzwemmen

2. Lokaal welzijnsbeleid: kunnen meer activiteiten betaald worden door sponsoring?

3. Sociaal-cultureel werk: club- en buurthuiswerk, speeltuinverenigingen en
migrantenorganisaties

4. Leerlingenvervoer

5. Lokaal onderwijsbeleid: onder meer onderwijsbegeleiding, godsdienstonderwijs

6. Indicaties individuele Wmo-voorzieningen
7. De sociale werkvoorziening

Op basis van de reacties op de scenarios bekijkt het college of de scenarios aangepast moeten worden. Daarna legt het college het plan voor aan de gemeenteraad. De gemeenteraad beslist uiteindelijk welk scenario wordt uitgevoerd.

Alphen in Balans
Tegelijkertijd met de heroverweging PIM loopt een algemeen bezuinigingstraject van de gemeente. Door minder inkomsten van het rijk, nieuwe taken en de economische recessie heeft de gemeente vanaf 2012 minder te besteden. Dit bezuinigingstraject heeft de naam Alphen in Balans. De verwachting is dat de gemeente ongeveer 2,5 miljoen per jaar gaat bezuinigen op het gemeentelijk beleid. De keuzes die binnen Alphen in Balans worden gemaakt hebben geen invloed op de keuzes die er binnen de heroverweging PIM worden gemaakt. Met de heroverweging PIM gaat de gemeente niet bezuinigen, maar het beschikbare budget anders inzetten. Dit betekent dat de gemeente minder of niet meer investeert in een bepaalde activiteit omdat een andere activiteit de voorkeur krijgt.

Besluitvorming PIM en Alphen in Balans
De gemeenteraad neemt in juni een besluit over het heroverwegingsplan PIM met de scenarios en over Alphen in Balans.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn