Gemeente Alphen aan den Rijn


Wijkgerichte aanpak voor de hele stad

Om de leefbaarheid en sociale betrokkenheid in de wijken te verhogen, willen b. en w. een wijkgerichte aanpak invoeren voor de hele stad. Hiervoor worden de drie bestaande werkwijzen geïntegreerd: de wijkgerichte aanpak van stadsbeheer, het experiment wijkgericht werken en de aanpak in de ISV-buurten. Als de gemeenteraad hiermee instemt, kan deze aanpak vanaf 2012 worden ingevoerd.

Huidige werkwijze
Op dit moment zijn er verschillende werkwijzen. Stadsbeheer werkt met gebiedscoördinatoren, die verantwoordelijk zijn voor het aansturen van het dagelijks beheer in de wijken. Zij signaleren, analyseren en onderzoeken de problemen en meldingen in het openbaar gebied. Voor het experiment wijkgericht werken in de wijken Kerk en Zanen en Lage Zijde is een wijkmanager aangesteld, die een vast aanspreekpunt is voor de bewoners. In de aandachtswijken (ISV-buurten) is sprake van een intensievere aanpak. Daar leggen zowel wijkadviseurs van de gemeente als de partners actief contact met bewoners en bewonersgroepen.

Wijkgerichte aanpak
Door het inzetten van gebiedsbeheerders en wijkadviseurs krijgen inwoners en partners vaste aanspreekpunten in de wijk. Zo ontstaat een snelle verbinding op maat tussen de inwoners in de wijk en de inzet van de afdelingen van de gemeente. Deze aanpak komt overeen met de huidige manier van werken in Aarlanderveen en Zwammerdam. In de ISV-buurten blijft de aanpak ongewijzigd.

Vervolg
Voor de invoering van de wijkgerichte aanpak voor de hele stad is vanaf 2012 jaarlijks 162.000 nodig. De gemeenteraad zal hierover bij de behandeling van de voorjaarsnota een besluit nemen. Als de raad hiermee instemt, kan de wijkgerichte aanpak vanaf 2012 ingevoerd worden.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn