Gemeente Alphen aan den Rijn



Anoniem solliciteren draagt niet bij aan gewenst effect

De proef anoniem solliciteren bij Gemeente Alphen aan den Rijn heeft niet het beoogde effect. Dit blijkt uit een evaluatie die eind 2010 is gehouden. De effecten op de beleving en het gedrag van allochtone sollicitanten zijn minimaal. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het anoniem solliciteren niet voort te zetten. Wel blijft de aandacht voor kwaliteit en objectiviteit van de wervings- en selectieprocedure van kracht.

Tussen 1 oktober 2009 en 1 oktober 2010 anonimiseerde Gemeente Alphen aan den Rijn alle brieven en cvs van sollicitanten. Hiermee wilde zij de drempel voor allochtone kandidaten verlagen en het gevoel wegnemen dat hun herkomst van invloed zou zijn op de procedure. Daarnaast wil de gemeente een arbeidsklimaat creëren waar verschillen vanzelfsprekend zijn. Uit de evaluatie blijkt het effect van anoniem solliciteren op de beleving en het sollicitatiegedrag van allochtone sollicitanten minimaal. Het heeft soms zelfs een averechts effect.

In de proefperiode reageerden 376 kandidaten op een vacature (dit is een kleine stijging ten opzichte van het jaar ervoor). Hiervan hebben 165 kandidaten meegewerkt aan de evaluatie.
De belangrijkste uitkomsten zijn de volgende:


- 72% van de allochtone sollicitanten denkt dat de proef er bij andere allochtonen wél toe leidt om te solliciteren, maar geeft vrijwel geen aanleiding om zelf te solliciteren;

- Het gaat om de kwaliteit van de kandidaten, dus competenties en werkervaring moeten centraal staan;

- De proef heeft ongewild een negatief effect gehad. Ongeveer 20 kandidaten dachten dat discriminatie aanleiding was voor deze proef;
- De uitstroom van allochtone medewerkers is ten opzichte van autochtone medewerkers stabiel gebleven. Betere carrièrekansen is de belangrijkste reden van vertrek.

Gemeente Alphen aan den Rijn gaat het anoniem solliciteren niet voortzetten. Wel is er blijvend aandacht voor kwaliteit en objectiviteit van de wervingsprocedure en selectiegesprekken. Bijvoorbeeld bij de begeleiding van de werving en selectie en in trainingen voor leidinggevenden.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn