Gemeente Halderberge


Kap bomen pastorietuin Stampersgat noodzakelijk voor bodemsanering

De gemeente Halderberge kapt op korte termijn diverse bomen en bosschages in de voormalige pastorietuin aan de Brugstraat 4 te Stampersgat. De kap is noodzakelijk in verband met bodemsanering.

In een deel van de achtertuin van Brugstraat 4 is bodemvervuiling geconstateerd. Met de plannen voor de woningbouw centrumlocatie Stampersgat in het zicht wordt de grond, die als gevolg van puinhoudende verharding uit het verleden wat metalen bevat, verwijderd en vervangen voor schone. Het doel van de sanering is het wegnemen van potentiële risico's.

Voor de bodemsanering moet de grond plaatselijk een halve tot één meter diep worden afgegraven. Dit houdt in dat een deel van de bomen en bosschages in de pastorietuin gekapt moet worden. Een van de bomen die gekapt wordt is een monumentale rode beuk. Voor het kappen van deze beuk heeft het college van burgemeester en wethouders een omgevingsvergunning verleend. Voor het kappen van de overige beplanting is geen vergunning vereist.

Deze maand wordt begonnen met het opschonen van het te saneren terrein, door het verwijderen van de beplanting die niet-vergunningplichtig is. De rode beuk blijft staan tot de vergunningverlening definitief is na het aflopen van bezwarentermijn.