De Alliantie


Partijen vastbesloten succes te maken van Lopes Dias

Woningcorporatie de Alliantie organiseert rondetafelgesprek

Partijen vastbesloten succes te maken van Lopes Dias

Op 22 februari organiseerde de Alliantie een rondetafelgesprek met alle deelnemende partijen van het toekomstig woondienstencentrum Lopes Dias in Hilversum Noord. Wethouder Jan Rensen, deelnemer aan het gesprek: Lopes Dias maakt de wijk interessant er te wonen. De gemeente is vastbesloten de voorgenomen ambities waar te maken.

Lopes Dias Het ontwerp van het nieuwe Lopes Dias is klaar. Dit was voor de Alliantie aanleiding alle partijen tegelijkertijd te informeren. Architect Marcel Fleer van BFAS architecten uit Amsterdam presenteerde het ontwerp in vogelvlucht. Bestuurders van HilverZorg, Versa Welzijn, gemeente Hilversum, HOED (Huisartsen Onder Een Dak) en de Alliantie namen deel aan het gesprek. Toehoorders waren vooral professionals uit het werkveld en andere betrokkenen bij Lopes Dias.

Nu het ontwerp van het gebouw klaar is, moeten we onze aandacht richten op het pallet aan activiteiten en voorzieningen die in de toekomst vanuit dit gebouw geboden wordt. Want dat is waar het tenslotte om gaat: dat inwoners van Noord, jong en oud, hier straks naar toe komen en elkaar hier ontmoeten. Of andersom: dat vanuit Lopes Dias zorg- en dienstverlening juist de wijk in gaat en naar de bewoner toe komt. Kortom, Lopes Dias als het centrale hart in de wijk. Bewoners willen dat graag en wachten al heel lang op deze voorzieningen. Maar hoe gaan we dat doen? Hoe zorgen we ervoor dat er afstemming is tussen alle activiteiten en dienstverlening? En wie neemt de regie in die afstemming? Daarom hebben wij dit rondetafelgesprek georganiseerd, aldus Joan van der Burgt, directeur van de Alliantie.

Bernard Arnold van HilverZorg gaf aan tempo te willen maken. Snelheid houden is belangrijk. De ambities zijn reëel op voorwaarde dat we doorpakken, aldus Arnold. Ook Versa Welzijn onderstreept dit. Herman Waagmeester, directeur Versa Welzijn: We moeten nu doorgaan en zorgen voor continuïteit. Want als het centrum er eenmaal is, wil dat nog niet zeggen dat het dan goed gaat.
Alle partijen zien het succes en de kracht van het nieuwe Lopes Dias. Het ontbreekt zeker niet aan goede wil. Op de vraag wie de regie gaat voeren antwoordde Rensen dat de gemeente hierin haar rol zal pakken: Wij zien het belang van een trekkersrol en pakken de handschoen op. Ja, wij nemen de regiefunctie op ons.

Het nieuwe Lopes Dias opent tweede helft 2012 haar deuren en beoogt een laagdrempelige ontmoetingsplek voor jong en oud te zijn. Daarnaast is het de wens van HilverZorg om vanuit het Lopes Dias zorg te bieden waar behoefte aan is in de wijk. Denk bijvoorbeeld aan de wijkverpleging zoals we die vroeger hadden, aldus Bernard Arnold van HilverZorg.

In Lopes Dias kunnen bewoners van Noord straks terecht voor bijvoorbeeld de huisarts, bibliotheek, een kopje koffie en een krantje, het consultatiebureau, peuterspeelzaal en fysiotherapeut. Maar ook aan jongeren is gedacht. Zij krijgen hun eigen plek in het jongerencentrum dat de Alliantie op de eerste verdieping realiseert.

Joan van der Burgt kijkt tevreden terug: Het is goed dat alle partijen nog eens hebben uitgesproken hoe belangrijk het is dit tot een succes te maken. Men gelóóft in het concept: Lopes Dias speelt als hart in de wijk een centrale rol bij het plezierig wonen in Noord".
---