Gemeente Haaren


Persbericht gemeente Haaren: College van B&W Haaren houdt vast aan samenwerkingsovereenkomst met 't Heem

nieuws

Realisatie van maatschappelijke voorzieningen staat niet ter discussie.

Op 3 januari 2011 heeft Stichting 't Heem aan de gemeente Haaren schriftelijk medegedeeld dat zij het Centrumplan Haaren en de hier aan verbonden samenwerkingsovereenkomst, gesloten in 2007, niet meer kan uitvoeren op de overeengekomen manier. Het college van B&W ontving hierop op 2 februari een schriftelijke toelichting en onderbouwing van 't Heem. Het college van B&W kan vooralsnog niet instemmen met de drastische koers die 't Heem daarin voorstelt. Ook vindt het college van B&W de onderbouwing volstrekt onder de maat.

Op 7 oktober 2010 heeft Stichting 't Heem mondeling aan de gemeente kenbaar gemaakt dat zij wijzigingen wilde aanbrengen op de invulling van het Centrumplan. De gemeente heeft Stichting 't Heem daarop gevraagd om toelichting en onderbouwing bij deze wijzigingen. Na enkele gesprekken en brieven is het de gemeente duidelijk geworden dat Stichting 't Heem de feitelijke kern van het centrumplan, te weten een samenhang van maatschappelijke voorzieningen, woningbouw en groen en een modern openbaar gebied, dusdanig wil wijzigen, dat ze daarmee de afspraken in de samenwerkingsovereenkomst niet meer nakomt. Stichting 't Heem beroept zich op artikel 20 van de samenwerkingsovereenkomst, waarin de mogelijkheid wordt gegeven om de overeenkomst aan te passen indien er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Het college stelt vast dat de door 't Heem genoemde "onvoorziene en gewijzigde omstandigheden" aanpassing van de overeenkomst niet rechtvaardigen, laat staan de door 't Heem verzochte ontbinding ervan.

Toelichting en onderbouwing

De op 2 februari 2011 door Stichting 't Heem gegeven toelichting wijst op een fundamentele wijziging van het Centrumplan, waardoor er van een volledig centrumplan met als kern maatschappelijke voorzieningen geen sprake meer is.

't Heem schrijft in haar brief van 2 februari 2011 dat er sprake is van onvoorziene en gewijzigde omstandigheden, waardoor zij het Centrumplan in huidige vorm niet kan uitvoeren. Een van de gewijzigde omstandigheden die 't Heem noemt, is een verslechtering van de woningmarkt als gevolg van de kredietcrisis en economische crisis. 't Heem verwacht daardoor tegenvallende resultaten in de verkoop van de koopwoningen in het Centrumplan. Met de opbrengst van deze woningen wil 't Heem een deel van de realisatie van het zorgcentrum, de scholen, de sporthal en het gemeenschapshuis bekostigen. Stichting 't Heem heeft bij het sluiten van de samenwerkingsovereenkomst daarom aangedrongen op de huidige hoeveelheid en type woningen. Deze hoeveelheid en type woningen zijn nooit een vereiste van de gemeente geweest. 't Heem komt nu terug op de zelf gestelde hoeveelheid en type te bouwen woningen.

College wijkt niet van kern Centrumplan

Stichting 't Heem verwijst met betrekking tot de door haar bedoelde "onvoorziene en gewijzigde omstandigheden" naar een verslechtering van de woningmarkt, naar de aanscherping van de voorwaarden voor borging van de financiële verplichtingen van woningcorporaties door het Waarborgfonds Sociaal Woningbouw en naar recente ontwikkelingen vanuit Brussel waardoor de mogelijkheden voor corporaties om met steun van de overheid het ontwikkelen drastisch zouden zijn beperkt. De gemeente heeft 't Heem in reactie daarop te kennen gegeven dat 't Heem in de samenwerkingsovereenkomst bij de ontwikkeling van het centrumplan de rol op zich heeft genomen van risicodragend ontwikkelaar. Naar aanleiding daarvan is geen sprake van een verandering van omstandigheden die tot aanpassing of ontbinding van de overeenkomst zou moeten leiden. Eventuele verslechteringen van de woningmarkt behoren altijd tot het risico van een ontwikkelaar. Veranderingen die betrekking hebben op de handelingsvrijheid van woningcorporaties zijn bij uitstek een risico van 't Heem. Die kunnen niet zo maar op de gemeente worden afgewenteld.

Het college ziet dan ook geen reden om op grond daarvan de overeenkomst aan te passen of zelfs te ontbinden. Los daarvan biedt de samenwerkingsovereenkomst de mogelijkheid om wijzigingen aan te brengen in het woningbouwprogramma. Aanpassing van het plan is op dat gebied dan ook bespreekbaar, met het doel dat het woningbouwprogramma zoveel mogelijk aansluit bij de marktvraag en de doelgroepen. Voor het college mag de consequentie echter niet zijn dat wijziging in aantallen en soorten woningen leidt tot aanpassing van het plan op maatschappelijk vlak. Het kan en mag niet zo zijn dat door een verandering in het woningbouwprogramma de maatschappelijke verantwoordelijkheden die Stichting 't Heem met de gemeente is aangegaan, wijzigen of zelfs wegvallen. Deze maatschappelijke verantwoordelijkheden zijn:


- bieden van intramurale zorg voor ouderen die verzorging behoeven


- verzorgen van onderwijsfaciliteiten volgens de brede school gedachte


- inwoners de mogelijkheid bieden om in hun eigen dorp te sporten


- ruimte te faciliteren die bijdraagt aan een rijk verenigingsleven in Haaren

't Heem schrijft over deze vier onderdelen van het Centrumplan dat de gemeenschap van Haaren niet gebaat lijkt bij uitvoering van het Centrumplan in deze vorm. De grondslag van het Centrumplan is juist dat in de eerste plaats de inwoners van Haaren gebaat zijn bij ontwikkeling van hun dorp. De hierboven genoemde punten vormen samen de essentie van een leefbaar en levendig centrum en staan voor het college dan ook niet ter discussie.

De gemeente heeft dit standpunt herhaaldelijk kenbaar gemaakt bij Stichting 't Heem. Doordat het standpunt van Stichting 't Heem in de afgelopen periode sterk in ontwikkeling is geweest, kon het gemeentebestuur niet eerder naar buiten treden over de ontstane situatie. Op dit moment heeft de gemeente nog geen volledige duidelijkheid gekregen van Stichting 't Heem over de invulling die zij wél aan het centrumplan wil geven. 't Heem beperkt zich tot het geven van slechts denkrichtingen. Het feit dat 't Heem tenminste al 7 á 8 maanden heeft kunnen nadenken over de invulling die zij wél aan het Centrumplan wil geven maar feitelijk nog niet tot een concreet voorstel hierover is gekomen, verontrust het college van B&W bijzonder.

Logische samenhang Centrumplan mag niet verstoord worden

Het college heeft als uitgangspunt dat het centrumplan zo is ontworpen, dat de plannen voor ontwikkeling van maatschappelijke voorzieningen in het centrum een logische samenhang hebben. Deze deelplannen versterken elkaar en vormen enkel samen het hart dat de gemeente wil realiseren voor haar inwoners. Aanpassingen die deze samenhang verstoren, zorgen er daardoor voor dat de beoogde doelstellingen m.b.t. zorg, onderwijs, ontspanning en leefbaarheid niet optimaal bereikt worden. Het college is daarom niet bereid aanpassingen door te voeren die de samenhang van het plan verbreken.

Uitspraak door de Raad van State

Momenteel heeft de Raad van State het bestemmingsplan Centrum Haaren in behandeling. Het college verwacht binnenkort uitspraak hierover. Afhankelijk van de uitspraak en het verloop van de ontstane situatie met Stichting 't Heem beraadt de gemeente zich vervolgens op de te nemen stappen om de wens voor een nieuw centrum te verwezenlijken.

Het belang voor de inwoners staat voorop

Het college van B&W benadrukt nogmaals dat het de maatschappelijke verantwoordelijkheid voelt om de ouderen die verzorging behoeven, de schoolgaande kinderen en alle andere inwoners een vertrouwde en eigentijdse plek in het hart van Haaren te bieden waar zij onbezorgd kunnen wonen, werken, leren, sporten en ontspannen. De centrumplannen van Haaren en Helvoirt zijn destijds opgesteld omdat de gemeente Haaren een fijne, leefbare plek in het centrum wil creëren voor haar inwoners. De gemeente heeft in beide dorpen een omgeving voor ogen waar de ouderen kunnen wonen op een locatie waar ze direct de benodigde zorg krijgen; een omgeving waarin de kinderen kunnen leren, leven en spelen; waar de inwoners kunnen werken, wonen, sporten en ontspannen. Dorpen met hart voor hun inwoners.