Nieuw-Vlaamse Alliantie



Vlaanderen kent tegemoetkomingen voor mensen met een handicap sneller toe dan Wallonië

klok 23 februari 2011

Voor Nederlandstalige personen met een handicap is de gemiddelde termijn waarin hun aanvraag voor een tegemoetkoming wordt onderzocht beduidend korter dan voor Franstalige aanvragers. Dat bevestigde het Rekenhof op vraag van N-VA-Kamerlid Nadia Sminate in de Kamercommissie Sociale Zaken. Een Nederlandstalige aanvrager kreeg gemiddeld na 8,1 maanden een beslissing, een Franstalige na 12 maanden.

De tegemoetkomingen zijn een vangnet voor personen met een handicap die niet of onvoldoende vergoed worden via andere stelsels van de sociale zekerheid. Volgens de nieuwe wetgeving moet een aanvraag binnen de 6 maanden een beslissing kennen. Slechts een derde van alle aanvragen werd in 2009 binnen deze termijn behandeld. Eind 2009 stonden nog 51 000 aanvragen open. Daarvan wachtten er meer dan 7 000 al ruim een jaar op een beslissing.

Vanwaar die regionale verschillen? Volgens het Rekenhof bestaat er een "tegengestelde beleidsvisie". In Vlaanderen gebruikt men vaak "bewijzen op stuk" in tegenstelling tot een medisch onderzoek. Dat is logisch omdat personen met een handicap vaak een hele reeks consultaties moeten doorlopen. Nieuwe onderzoeken zijn dan ook niet nodig om tot dezelfde vaststellingen te komen als de behandelende geneesheer. In Wallonië volgt men deze procedure veel minder. In Charleroi bijvoorbeeld beoordeelt men slechts 4 procent van alle aanvragen op stuk, tegenover 49 procent in Antwerpen.

Nadia Sminate: "De verschillende werkwijzen zorgen voor een ongelijke behandeling van de aanvragers. Dit is alweer een tegengestelde aanpak in een federale dienst in Vlaanderen in vergelijking met Wallonië. De productiviteit kan zeker in onze regio ook nog verhoogd worden. Alleen moeten we ons de vraag stellen of die efficiëntiewinst wel kan behaald worden indien de diensten centraal aangestuurd blijven en we bijgevolg telkens met die tegenstellingen geconfronteerd worden." Auteur(s): Nadia Sminate, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be