Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Centraal kennis- en informatiepunt koudetechniek

23 feb 2011

Onderdeel: Food and Biobased Research

Meerdere organisaties in de koude- en luchtbehandeling sponsoren een programma met de naam 'Delft-Wageningen'. Het programma richt zich op het voor iedereen toegankelijk maken en het borgen van wetenschappelijke en praktische vakkennis. Daarnaast stimuleert het programma technisch onderzoek dat relevant is voor het domein. Een eerste Wageningse bijdrage aan het programma is het maken en opereren van een centrale koudewebsite: www.koudecentraal.nl.

Koude- en luchtbehandelingtechniek is een zeer breed terrein: van airco en cryogeen koelen tot vochtdiffusie en warmtepompen. Partijen kunnen zelf informatiebronnen of rekentools aandragen voor de website, zodat deze zich blijft ontwikkelen. Op de site wordt kennis bijeengebracht, zowel handboeken en artikelen als oude en actuele informatie van nationale en internationale websites. Daarnaast worden enkele rekentools aangeboden, als koellast- en ventilatieberekingen. De website is een overzichtelijke nieuwe bron van informatie voor iedereen werkzaam binnen de koudetechniek en voorziet daarmee in een behoefte binnen de branche.

Koude-Wiki
Bij de opzet van de website is gekozen voor een wiki-structuur, zoals bekend van Wikipedia, met de titel Koude-Wiki. Voor ieder koudetechnisch onderwerp waar een gebruiker aandacht aan wil besteden kan op eenvoudige wijze een pagina aangemaakt worden. Via hopelijk vele collega's binnen de branche die meekijken, wordt de kwaliteit van de bijdragen gewaarborgd. In de Koude-Wiki zijn al de âmaatregelen energiebesparingâ en de eerder ontwikkelde kennisbank opgenomen. Voor verdere ontwikkeling is het nodig een redactie te vormen die het geheel kan borgen.

Koudecentraal heeft inbreng van: Wageningen UR Food & Biobased Research, TU Delft, NVKL, KNVvK, NeKoVri, Uneto VNI, TVVL, Stichting Ontwikkeling Koeltechniek (SOK) en Avans.

Expertise Food & Biobased Research
Binnen Wageningen UR Food & Biobased Research is veel ervaring opgedaan met informatie delen en kennis modelleren. Food & Biobased Research heeft zowel de technische als de inhoudelijke kennis in huis waarmee een wiki wordt opgebouwd. Eén van de andere expertises binnen Food & Biobased Research is het goed doorzoekbaar en vindbaar maken van informatie. Dit heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat de website Koudecentraal een unieke zoekfunctie heeft met in de meeste gevallen betere resultaten dan wanneer met Google wordt gezocht. Ook wordt bij het opbouwen van een website of applicatie altijd veel aandacht besteed aan de presentatie en het gebruikersgemak, iets wat bij de website van Koudecentraal ook naar voren is gekomen.

Contact
Roos Groeneveld, scientist Intelligent Systems
0317 480 207
Business card