GroenLinks Amersfoort



Spaceboxen voor studenten en starters op korte termijn verwijderd

Op 21 februari 2011 zijn de jongeren - studenten en starters - die wonen in de spaceboxen aan de Kleine Koppel opgeschrikt door plotselinge berichtgeving over hun huisvesting. Op RTV Utrecht werd een rapportage uitgezonden waaruit bleek dat 24 van de spaceboxen op korte termijn zullen worden verwijderd. Enig speurwerk wees uit dat eigenaar Portaal ondertussen al op zoek is naar een koper voor de spaceboxen.

Op de dag dat dit nieuws naar buiten kwam, waren de bewoners nog niet geïnformeerd over het laatste nieuws, terwijl op 22 februari uit een mail blijkt dat nog slechts een opzegtermijn van drie maanden resteert.

De spaceboxen aan de Kleine Koppel langs de Eemhaven staan al langer ter discussie in het ruimtelijk vraagstuk in het Eemkwartier. In maart 2009 is een brief aan de bewoners gestuurd waarin werd gesproken over een mogelijke verhuizing. Niet alle bewoners die na deze datum een spacebox hebben betrokken, zijn zorgvuldig geïnformeerd over de geplande verhuizing. In de huurcontracten is opgenomen dat de spaceboxen zouden worden verplaatst. In plaats daarvan worden de bewoners nu aan hun lot overgelaten. Studentenhuisvesting SSH heeft nog geen vervangende woonruimte beschikbaar en geeft de bewoners slechts voorrang bij vrijkomende andere spaceboxen en bij onzelfstandige woonruimte in Amersfoort en Utrecht. Dit terwijl de bewoners er bewust voor hadden gekozen om zelfstandig te willen wonen in Amersfoort.

De verhuizing is klaarblijkelijk nodig omdat al sinds 2005 de uitbreiding vanuit het oude pand van Rohm en Haas werd voorzien. Met deze uitbreiding zou de brandveiligheid voor de 24 spaceboxen niet meer aan de geldende voorschriften voldoen. De gemeente Amersfoort had de situatie kunnen voorkomen door te wachten met het verstrekken van bouw- en gebruiksvergunningen tot het moment waarop de 24 betrokken spaceboxen door natuurlijk verloop tot de vrije beschikking van de verhuurder zouden staan. De verhuurder had de situatie eveneens kunnen voorkomen door de spaceboxen al in een eerder stadium te verplaatsen. In plaats daarvan is er in overleg met de gemeente voor gekozen om de brandveiligheid in de gegeven situatie te optimaliseren door veiligheidsmaatregelen te nemen (aanbrengen strips tussen de spaceboxen en extra aandacht voor vrije vluchtroutes).

Deze actie heeft bij bewoners de indruk gewekt dat deze maatregelen werden toegepast om de spaceboxen te kunnen laten staan. Omdat hier niet over is gecommuniceerd door Portaal, SSH, gemeente of brandweer Amersfoort, is deze indruk niet weggenomen. Klaarblijkelijk hebben de gemeente Amersfoort, eigenaren Portaal en Alliantie en de verhuurder SSH (zonder betrokkenheid van de huurders) ook geen afspraken kunnen maken die leiden tot het verplaatsen van de spaceboxen naar de Eemlaan.

Opzegging van de huurcontracten kan normaal gesproken enkel als de eigenaar/verhuurder de woningen nodig heeft voor eigen gebruik. Vooral de noodzaak om de boxen juist nú nog te verplaatsen, terwijl de situatie al tijden ongewijzigd is, lijkt ver te zoeken. Ook breekt de verhuurder de gemaakte afspraken in het huurcontract, doordat de boxen niet worden verplaatst maar enkel worden verwijderd.

Vincent Roke, een van de van de bewoners: "Ik vraag het college de gang van bewoners naar de rechter voor te zijn en daarmee te voorkomen dat we op straat komen te staan, door alsnog met verhuurder SSH en eigenaren Portaal en de Alliantie afspraken te maken die leiden tot het aanbieden van een passend - en betaalbaar - alternatief voor huisvesting van de bewoners. Dit in de vorm van vervangende zelfstandige huisvesting of voorrang voor de studenten bij de SSH, en bij Woonkompas voor de niet-studenten."

Verhuurder SSH zegt de bewoners te willen helpen, maar kan concreet nog geen vervangende woonruimte aanbieden. Via de site van verhuurder SSH zijn geen studentenkamers in Amersfoort beschikbaar. Op 21 februari staan er op de site van Woonkompas welgeteld vijf sociale huurwoningen open voor reacties. Een inschrijftermijn van 3 jaar is hier echter nog bij lange na niet genoeg om een woning te kunnen krijgen.

Roke vraagt daarnaast samen met GroenLinks en de PvdA de gemeenteraad van Amersfoort nu werkelijk haast te maken met verhoging van het aantal betaalbare studentenkamers en zelfstandige woningen voor starters op de huurmarkt. Ondermeer door leegstaande kantoren om te bouwen tot kamers en appartementen.

Vincent Roke,
Hiske Land,
GroenLinks Amersfoort.