Vereniging van Recreatieondernemers Nederland

Premier Rutte reageert op stijging lokale lasten

Als de lokale lasten voor ondernemers extreem stijgen in 2011 dan gaat premier Rutte deze compenseren op rijksniveau. Hij wil echter wachten met een definitief oordeel tot hij de officiële cijfers van het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) heeft ontvangen. Hij schrijft dit in antwoord op vragen van de Tweede Kamer over de extreme stijging van de lokale lasten. RECRON is tevreden met de hoopvolle woorden van de premier, maar wacht met oordelen tot de premier tot daden overgaat. De Kamervragen zijn gesteld, omdat uit onderzoek van de NOS bleek dat 2011 een duur jaar belooft te worden voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB). De gemeentelijke belastingen voor kleinere ondernemers stijgen gemiddeld 3,5 tot 4,8 procent. De toeristenbelasting stijgt gemiddeld met 8,3%. Van alle Nederlandse gemeenten deden er 222 mee.
RECRON maakt zich hard om stijging van de lokale lasten zo veel mogelijk te beperken, waarbij de toeristenbelasting speciale aandacht krijgt. Afgelopen jaar heeft Joep Thönissen in de Telegraaf al gewaarschuwd voor de aankomende verhogingen van de toeristenbelasting. Verder hebben onze regiomanagers bij veel gemeenten bezwaar gemaakt tegen de absurde verhogingen met tientallen procenten. Soms met succes, zoals in Hoorn waar de toeristenbelasting is afgeschaft. Maar het algemene beeld laat dus toch een stijging zien. RECRON blijft daarom druk zetten op de landelijke politiek om gemeenten hierop aan te spreken.

Meer informatie en de antwoorden op de Kamervragen. Mocht u vragen hebben: RECRON, Jaap Schuler, adviseur Public Affairs, schuler@recron.nl.

23 februari 2011