Vereniging van Recreatieondernemers Nederland

Vakantieregeling middelbare scholen op de schop

Vanaf het schooljaar 2012/2013 worden, als het aan de minister van Onderwijs ligt, naast de zomervakantie ook de kerstvakantie én een week van de meivakantie centraal vastgesteld. De zomervakantie wordt 6 weken, net zoals in het primaire onderwijs. Voor de zomervakantie blijft de minister per regio voorschrijven wanneer de leerlingen vrij moeten zijn; de minister lijkt dus niet af te willen stappen van de regionale spreiding van de zomervakantie. Dit staat in plannen die de minister van Onderwijs vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Naast de negen centraal vastgestelde vakantieweken zijn er in het voortgezet onderwijs nog twee vakantieweken die niet centraal voorgeschreven worden. Deze vakantieweken (tien vakantiedagen) kunnen door de school benut worden voor bijvoorbeeld een vakantieweek in de herfst en rond de carnavalsperiode, of door de meivakantie twee weken te maken. De planning van de niet-centraal vastgestelde twee vakantieweken bepaalt de school zelf, in overleg met de medezeggenschapsraad.

Verder wordt er in de plannen ingegaan op de nationale feestdagen die buiten de negen centraal vastgestelde vakantieweken vallen. Dit zijn vrije dagen, waarop geen onderwijs verzorgd wordt. De nationale feestdagen die binnen de negen centraal vastgestelde vakantieweken vallen (Eerste en Tweede kerstdag, Nieuwjaarsdag, Koninginnedag en/of Bevrijdingsdag), leiden niet â zoals nu wel het geval is â tot extra dagen buiten de vakanties om waarop onderwijs uitvalt.

Standpunt RECRON
RECRON ziet het centraal vaststellen van de kerstvakantie, zomervakantie en één week in de meivakantie voor het voortgezet onderwijs niet als probleem. Wel pleit RECRON voor het behouden van de regionale spreiding, zodat er geen sprake is van piekvorming op de vakantieparken.
Het invullen van de vrije weken moet zoveel mogelijk regionaal gebeuren en in goede harmonie met het primaire onderwijs. Dit stelt gezinnen in de gelegenheid om gezamenlijk in deze periode op vakantie te gaan.

Reacties leden gevraagd
Deze plannen van minister Van Bijsterveld liggen op dit moment bij de Tweede Kamer en zijn dus nog allerminst zeker. Het is ook nog niet duidelijk wat de precieze gevolgen van dit wetsvoorstel zijn. RECRON let scherp op of de belangen van de recreatieondernemers in het geding komen en zal waar nodig actie ondernemen. Recreatieondernemers worden uitdrukkelijk uitgenodigd op de voorstellen van de minister te reageren (u vindt ze in het document in de bijlage), dit kan via communicatie@recron.nl.

Memorie-van-toelichting-wetsvoorstel-onderwijstijd-vo

23 februari 2011