GroenLinks
Stop onmiddellijk met uitzetten naar naar Libië

Woensdag 23 februari 2011, 18:21u - Tofik Dibi

GroenLinks Tweede Kamerlid Tofik Dibi roept minister Leers van Immigratie en Asiel op om uitzettingsprocedures naar Libië ogenblikkelijk te staken. `De beelden op tv spreken boekdelen. Naar Libië kan niemand zonder gevaar voor eigen leven teruggestuurd worden', aldus Tofik Dibi. Desalniettemin wordt de uitzetting van een Libische man voorbereid.

`Het zou van ongekende hardheid getuigen als deze man daadwerkelijk naar een kokend Tripoli uitgezet zou worden. Het is de omgekeerde wereld: Nederland haalt zijn eigen onderdanen zo snel mogelijk terug en uitgeprocedeerden vliegen alsof er niks aan de hand is enkele reis Libië', zo stelt Tofik Dibi.

GroenLinks wil dat minister Leers alle uitzettingsprocedures opschort totdat de situatie ter plekke is gestabiliseerd.

Schriftelijke vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minister van Immigratie en Asiel over de voorgenomen uitzetting van de heer Mopidi naar Libië


1. Kent u het bericht `Advocaat luidt noodklok over uitzetting Libiër', www.DNU.nl 23 februari 2011. dat de heer Mopidi naar Libië zal worden uitgezet zodra zijn reisdocumenten rond zijn? Zo ja klopt dit bericht?


2. Kunt u aangeven wat de veiligheidssituatie op dit moment is in Tripoli? Bent u het met mij eens dat te verwachten valt dat de heer Mopidi teruggestuurd zal worden naar een levensbedreigende situatie aldaar? Zo nee, waarom niet?


3. Bent u bereid om zijn uitzettingsprocedure en die van anderen in vergelijkbare omstandigheden ogenblikkelijk op te schorten, in afwachting van een stabilisering van de plaatselijke omstandigheden? Zo nee, waarom niet?


4. Bent u bereid om geen onomkeerbare stappen te ondernemen totdat deze vragen per omgaande beantwoord zijn?