GroenLinks Krimpenerwaard

Nederlek treft geen voorbereidingen voor fusiegemeente Krimpenerwaard

Woensdag 23 februari 2011, 18:34u -
Nederlek treft geen voorbereidingen voor fusiegemeente Krimpenerwaard

Op 15 februari 2011 heeft de gemeenteraad in een informele bijeenkomst uitgesproken dat Nederlek blijft voor behoud van zelfstandigheid en niet zal meewerken aan het voorbereiden van te treffen voorzieningen voor één nieuwe fusiegemeente in de Krimpenerwaard. Het standpunt van de gemeenteraad is behoud van zelfstandigheid mét samenwerking van de K5-gemeenten. Dit standpunt is in overeenstemming met de uitkomst van draagvlakonderzoek onder inwoners. Gezien dit standpunt heeft Nederlek geen baat bij het zetten van stappen voor een nieuwe gemeente. GroenLinks vindt het opvallend dat de gemeenteraad wel open stond voor herindeling met de gemeente Krimpen a/d IJssel en dat de zelfstandigheid toen werd losgelaten. Blijkbaar heeft de huidige opstelling meer te maken met de overige K5-gemeenten. Dit wordt een spontane samenwerking. Waarom heeft de gemeenteraad zich uitgesproken in een informele raad?

Zij vindt onder meer dat het treffen van voorbereidingen in deze fase onnodig veel tijd, geld en energie vraagt, zeker gezien het feit dat een fusie allerminst vanzelfsprekend is.

Nederlek wil zich juist blijven inzetten voor behoud van autonomie door onder meer lobbywerk en het helpen organiseren van een symposium van het SVAG (Samenwerkingsverband Autonome Gemeenten) in mei van dit jaar.

De Wet Arhi vraagt gemeenten medewerking te verlenen aan het treffen van voorzieningen als voorbereiding op fusie, ook als een gemeente voor behoud van zelfstandigheid is. Pleiten voor zelfstandigheid en tegelijkertijd meewerken aan het inrichten van een fusiegemeente is het zogenoemde tweesporenbeleid. Nederlek kiest hier nu niet voor.

De gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders en het managementteam ondernemen voorlopig geen activiteiten en voeren geen overleg over een nieuwe fusiegemeente. Nederlek zal eventuele ontwikkelingen voortdurend monitoren en op verschillende momenten zal de gemeenteraad zijn standpunt tegen het licht houden. Een eerste moment is wanneer minister Donner het wetsvoorstel met betrekking tot de herindeling Krimpenerwaard aan de Tweede Kamer aanbiedt óf een standpunt bepaalt ten aanzien van de controversieel verklaarde herindelingen. Op grond daarvan kan de raad op enig moment bepalen dat hij, ondanks dat hij vasthoudt aan zelfstandigheid, noodzakelijkerwijs mee moet werken aan het treffen van voorbereidingen voor een fusie.