Ingezonden persbericht


Reeshof: plan en gebruik | debatavond

Op woensdag 23 februari 2011 organiseert het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg een debatavond over Tilburgs grootste uitbreidingswijk Reeshof. Na dertig jaar bouwen zijn de contouren van de wijk bepaald en vraagt CAST zich af, hoe verder? De afgelopen maanden onderzochten bureau Wijkwiskunde en stedenbouwstudenten van de Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw de dynamiek tussen de geplande stedenbouw en het alledaagse gebruik van de Reeshof. Op 23 februari presenteren we de voorlopige bevindingen en gaan we met bewoners, planners en andere betrokkenen in gesprek over de kansen voor de toekomst van de wijk. De debatavond start om 19.30u en vindt plaats in het wijkcentrum Heyhoef in de Reeshof.

REESHOF_wijkwiskunde_NOV2010-121.jpg

Foto: Merlijn Michon, Wijkwiskunde

De Tilburgse uitbreidingswijk de Reeshof toont een cyclus van het maken van een nieuwe stad. De eerste delen zijn inmiddels aan herstructurering toe terwijl de laatste uitbreiding wordt gerealiseerd. Dertig jaar bouwen aan de grootste stadswijk van Tilburg leverde een grote diversiteit aan stedenbouwkundige plannen op. De planners hadden hun ideeën over het toekomstige gebruik, maar hoe is het stadsdeel daadwerkelijk ingevuld door de bewoners, ondernemers, passanten en andere gebruikersgroepen? Waar wringt de relatie tussen het plan en het gebruik en waar biedt deze kansen?

Het onderzoek naar de Reeshof werd op verzoek van CAST uitgevoerd door antropologisch onderzoeksbureau Wijkwiskunde en stedenbouwstudenten van de Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw. Ze maakten een analyse van de Reeshof zoals deze door architecten en stedenbouwers is bedacht, en bekeken tegelijkertijd hoe de Reeshof nu door bewoners wordt gebruikt en ervaren. Door het blootleggen en naast elkaar plaatsen van hetgeen op de kaart staat en hetgeen niet op de kaart staat, van plan en gebruik, worden kansen zichtbaar en kunnen lessen worden getrokken voor de toekomst van de Reeshof en wellicht voor toekomstige andere stadsuitbreidingen.

Na afloop van de debatavond zal het onderzoeksteam de conclusies een aanbevelingen van het onderzoek formuleren en via een speciale website beschikbaar maken. Op die website worden ook alle verzamelde bronnen en resultaten gepubliceerd.

Meer informatie over het project Reeshof: plan en gebruik, zoals een logboek van het onderzoek, vindt u op www.castonline.nl.

Datum: woensdag 23 februari 2011
Locatie: wijkcentrum Heyhoef, Kerkenbosplaats 1, 5043 RX Tilburg Tijd: 19.00 uur ontvangst, 19.30 uur aanvang debat, 22.00 uur einde We nodigen u van harte uit om na afloop van het programma na te praten onder het genot van een drankje. De avond wordt afgesloten om 23.00 uur. Aanmelden: CAST vraagt u zich aan te melden via secretariaat@castonline.nl o.v.v. 'debatavond Reeshof'.