Ingezonden persbericht


Woensdag 23 februari, 21.30 uur

Schuttershof, Schuttershofstraat 1, Middelburg

Entree: 12 euro / 10 euro

Ramon Valle Trio

feat. Ramon Valle (piano), Omar Rodriguez Calvo (bas) & Owen Hart jr (drums)

Uiterst dynamische jazz door een nagenoeg compleet Cubaans trio.

De briljante Cubaanse jazzpianist Ramón Valle blijft verbazen met zijn virtuositeit en techniek, zijn verhalende composities en zijn onbegrensde creativiteit.

Valle is geen pianist die latin jazz speelt of Cubaanse jazz, maar een Cubaanse jazzpianist. En hoewel zijn Cubaanse wortels zich laten horen, fungeren ze nooit als basis voor zijn stukken. Invloeden van Keith Jarrett, Chick Corea en Herbie Hancock zijn hoorbaar, maar de in Nederland woonachtige pianist en componist ontwikkelde een authentieke en unieke eigen stijl.

Valle laat zich bijstaan door de in Hamburg woonachtige Cubaanse bassist Omar Rodriguez Calvo en de in Groningen residerende Amerikaanse drummer Owen Hart Jr.

'Krachtige jazz, vol onderhuidse spanning, fantasierijke harmonieën en een zweempje melancholie' (Trouw).

'A relaxed virtuoso with a light, intuitive touch but a flood of sound at his disposal' (The Guardian).

Vrijdag 4 maart, 20.00 uur

Zeeuwse Concertzaal, Verwerijstraat 14, Middelburg

Entree: 15 euro / 12 euro

Capilla Flamenca o.l.v. Dirk Snellings

Polyfonie van Alexander Agricola ­ Missa 'In mijnen zijn'

(In samenwerking met het Netwerk Oude Muziek)

Eén van de belangrijkste Belgische oude muziek-ensembles met laat-middeleeuwse vocale muziek uit de Lage Landen,

Alexander Agricola (Gent 1446 / Valladolid 1506) baseerde zijn Missa 'In mynen zyn' op een eigen liefdeslied, een kunststuk, vergelijkbaar met zijn ingenieuze Maria-motetten. Ensemble Capilla Flamenca neemt een accordeonist mee die, als

personificatie van Agricola, aanschouwelijk maakt hoe een chanson al improviserend kan uitgroeien tot een vierstemmige mis.

Het vocaal-instrumentaal ensemble Capilla Flamenca ontleent zijn naam aan de voormalige hofkapel van keizer Karel V. Toen deze vorst in 1517 de Lage Landen verliet, nam hij zijn beste musici mee om hem als "levende polyfonie" naar Spanje te vergezellen. Het huidige Capilla recruteert zijn musici hoofdzakelijk uit Vlaanderen om het unieke timbre van deze schitterende muziek uit 1400-1600 in haar volle "authenticiteit" te laten weerklinken. Naar gelang het programma of genre wordt de vocale kern van 4 mannenstemmen (contratenor-tenor-bariton-bas) aangevuld met een alta capella (blaasinstrumenten), een bassa capella (snaarinstrumenten), een orgel of extra zangers.