Ingezonden persbericht


Gemeente Montfoort en WBL starten pilot 'ecologisch bermbeheer'

Bermen worden teruggegeven aan vlinders en dieren

De gemeente Montfoort ondertekent op 23 februari om 10.00 uur een overeenkomst met de Werkgroep Behoud Lopikerwaard (WBL) over de pilot ecologisch bermbeheer. De ondertekening zal plaatsvinden in het Stadskantoor van de gemeente Montfoort.

De Werkgroep Behoud Lopikerwaard zet zich in voor bijzondere natuur en landschap in de streek. De pilot 'ecologisch bermbeheer' richt zich op het anders beheren van bermen, met als doel meer bloemen in de bermen te krijgen. Het is in onze streek gebruikelijk bermen efficiënt beheren met groot materiaal, waardoor de bermen steeds minder bloemen huisvesten. Ecologisch bermbeheer vraagt een kleinschaliger aanpak, waarbij bloemen weer de ruimte krijgen om te groeien. Vlinders, vogels en andere dieren kunnen dan weer met volle teugen genieten van de prachtige bermen, evenals de fietsers en wandelaars.

De WBL wil aan de Waardse Dijk een pilot starten, om te laten zien hoe het anders kan. Onderdeel van het bermbeheer is ook het plaatsen van een informatiebord, waardoor de voorbijganger kan zien en lezen waarom deze berm anders is. De gemeente Montfoort werkt hier graag aan mee en geeft vanuit het beleid voor Natuur en Landschap een subsidie voor de inrichting van een stuk berm aan de Waardse Dijk.