Partij van de Arbeid

Den Haag, 23 februari 2011

Vragen van het lid Marcouch (PvdA) aan de minister van Veiligheid en Justitie

in verband met verkeerd gebruiken van Meld Misdaad Anoniem door de politie


1. Kent u het bericht "politie blundert weer met anonieme tips"? (http://www.spitsnieuws.nl)


2. Is het waar dat "agenten van de politie in Noord-Holland-Noord 'in voorkomende gevallen' anonieme tips van de tiplijn M. {gebruiken} om zonder verder bewijs of extra onderzoek potentiële verdachten thuis op te zoeken"? Zo ja, zijn er wettelijke of andere regels die zich hiertegen verzetten en welke zijn dat dan? Zo nee, wat is er dan niet waar aan dit bericht?


3. Kunnen en mogen anonieme tips gebruikt worden om criminaliteit tegen te houden? Zo ja, was daar in bovenstaande gevallen sprake van? Zo nee, waarom niet?


4. In hoeverre is het vanwege de krappe capaciteit bij de politie er de oorzaak van dat de politie zich genoodzaakt ziet om zonder verder bewijs of extra onderzoek anonieme tips te gebruiken om potentiële verdachten op te sporen?


5. Deelt u de mening van de korpsleiding dat er sprake is van een onjuiste handelswijze? Zo ja, wat is er onjuist en hoe gaat u voorkomen dat dit weer gebeurt? Zo nee, waarom niet?


6. Is er sprake van dat door toedoen van de politie Noord-Holland-Noord namen van anonieme bedoelde tipgever in de openbaarheid zijn gekomen?


7. Deelt u de mening van de directeur van Meld Misdaad Anoniem dat het image van de tiplijn M. door het bovenstaande is geschaad? Zo ja, wat zegt dat over de mogelijke tipbereidheid van burgers en de effectiviteit van anonieme tips? Zo nee, waarom niet?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag



Partij van de Arbeid