Ingezonden persbericht


Oudste Nederlandse fossiele kreeften waren dwergjes

Boxtel , Amsterdam - 23 februari - De Nederlandse ondergrond geeft zo af en toe een enorme verrassing prijs. Ditmaal gaat het om de oudste fossiele kreeften van Nederland, gevonden in de Winterswijkse Steengroeve. De 240 miljoen jaar oude kreeften leefden in een moeilijk bewoonbaar gebied: een ondiepe oceaan waarvan het zoutgehalte hoog was en fluctueerde. De meest voorkomende soort is daarom dwergachtig klein. Paleontologen Adiël Klompmaker en René Fraaije publiceren hierover in het online en gratis toegankelijke vakblad Palaeontologia Electronica.

"Fossiele kreeften uit Nederland zijn bijzonder zeldzaam," vertelt Klompmaker. "De Winterswijkse kreeften zijn zonder twijfel de oudste echte kreeften van ons land. De op één na oudste kreeften komen ook uit het oosten van land, maar zijn slechts 130 miljoen jaar oud en daarmee 110 miljoen jaar jonger."

De Winterswijkse kreeften waren al een tijdje bekend, maar nog nooit wetenschappelijk onderzocht. Het onderzoek van Klompmaker en Fraaije, tevens directeur van het Oertijdmuseum 'De Groene Poort' in Boxtel, leverde ook een nieuw geslacht en soort op: Oosterinkia neerlandica. "Het geslacht is vernoemd naar de vinder van de fossiele kreeften en kenner van de Winterswijkse Steengroeve, Henk Oosterink," vertelt Fraaije. De andere gevonden soorten betreffen de voor de wetenschap al bekende: Pseudoglyphea cf. spinosa en Clytiopsis argentoratensis.

De laatstgenoemde soort is verrassend klein ten opzichte van verwanten uit ouder en jongere gesteentelagen in het buitenland. Klompmaker: "De kreeftenschildjes zijn kleiner dan 2 cm, terwijl de verwanten soms vele centimeters groter waren. En we denken te weten waarom dat zo is." Fraaije: "De kreeften leefden in een ondiepe oceaan met een hoog en veranderd zoutgehalte. Soms droogde die zee zelfs helemaal op waardoor voetsporen van sauriërs bewaard zijn gebleven." Het zoutgehalte zorgde voor een hoge mate van stress waardoor de kreeften niet erg groot werden."Mede daarom is het totaal aantal gevonden kreeften zo laag," besluit Klompmaker.

De fossielen kreeften zijn te bezichtigen in Oertijdmuseum 'De Groene Poort'. Nieuwe vondsten van deze kreeften alsook voetsporen en botten van sauriërs zijn zeker mogelijk. De Winterswijkse Steengroeve is geopend voor publiek op de eerste zaterdag van de maanden april t/m november bij aanmelding.

Fotobijschrift 1:

Het nieuwe geslacht en soort Oosterinkia neerlandica met het 15 mm lange schildje in het midden en daarboven het staartgedeelte.

Fotobijschrift 2:

Een voorbeeld van het dwergje Clytiopsis argentoratensis. Lengte van het schildje is 15 mm.

Noot voor redacties

Voor de redactie,