Partij van de Arbeid

Den Haag, 23 februari 2011

Vragen van de leden Kuiken en Marcouch (beiden PvdA) aan de minister van Veiligheid en Justitie

over het niet werken van het politiecommunicatiesysteem C2000


1. Kent u de site http://www.hierpastgeenmast.nl/ , het verzet tegen de bouw van een zendmast aan de Rotterdamse Essenburgsingel en bijgevoegde emailbericht vamn het Actiecomité Hier Past Geen Mast?


2. Is het waar dat de C2000 zendmast aan de Rotterdamse Essenburgsingel nog steeds niet volledig functioneert? Is het waar dat de mast niet werkt voor het centrum van de stad? Zo nee, wat is dan niet waar aan dit bericht?


3. Bent u nog steeds van mening dat in verband met de veiligheid de mast aan de Essenburgsingel en niet op een alternatieve locatie kan staan? Zo ja, waarom werkt die mast dan nog steeds niet en wat zegt dat over de urgentie van de plaatsing van deze mast? Zo nee, welke conclusies trekt u hieruit?


4. Kan er vanwege het niet volledig functioneren van de mast sprake zijn van onveilige situaties in het centrum van Rotterdam? Zo, aan welke situaties denkt u en hoe gaat u er voor zorgen dat dit probleem wordt opgelost? Zo nee, waarom is die zendmast dan per se op de voorziene locatie nodig?


5. Hoe oordeelt u in het licht van het bovenstaande en gegeven het verzet van de Rotterdamse gemeenteraad en actievoerders tegen de locatie van de mast aan de Essenburgsingel, nu over de noodzaak om de mast op die locatie te bouwen?

Emailbericht

De binnenstad van Rotterdam wordt nog steeds niet bediend door de felomstreden C2000 zendmast aan de Rotterdamse Essenburgsingel. Tot ieders verrassing blijkt de mast anderhalf jaar na plaatsing nog steeds niet aan te staan. Dat heeft een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken moeten toegeven. De onthulling is extra pikant aangezien vorige week TWEE Rotterdamse raadsleden, EEN kandidaat Eerste Kamerlid en VIER buurtgenoten zich bij de Rotterdamse rechtbank moesten verantwoorden voor hun verzet tegen de bouw van de mast op 9 juni 2009. De uitspraak in die zaak, waarbij de Officier van Justitie overigens geen straf eiste, volgt op 28 februari aanstaande. Blijf lezen, het kan nog gekker.
In de aanloop naar de bouw van de zendmast werden de Rotterdamse politici en bewoners van de Essenburgsingelbuurt onder grote druk gezet door de Minister van Binnenlandse Zaken. Er zou ONVEILIGHEID dreigen in het centrum van de stad; politie en brandweer zouden in LEVENSGEVAARLIJKE situaties terecht komen als de C2000 zendmast aan de Essenburgsingel niet snel gebouwd zou worden. Volgens de Minister was deze mast een essentiële laatste schakel in een keten van zendmasten rond het centrum van de stad. Daarom was het volgens de Minster ook absoluut onmogelijk de mast te verplaatsen naar de Sporendriehoek, een braakliggend stuk grond 250 meter verderop. In het Centrum zou dan een ernstig gebrek aan dekking zijn. Dat blijken dus nu allemaal HOLLE WOORDEN te zijn geweest. Kennelijk valt het wel mee met die 'levensgevaarlijke situaties' in het Centrum. Hoewel Binnenlandse Zaken anderhalf jaar de tijd heeft gehad om aan die onveilige situatie een eind te maken, is de antenne op de mast thans uitsluitend in gebruik om signalen richting Blijdorp te zenden en ontvangen. Maar het allesbepalende antennedeel dat het centrum bedient, en waar het Binnenlandse Zaken zogenaamd allemaal om begonnen was, is dus na anderhalf jaar nog steeds niet in gebruik genomen. Deze onthulling is eens te meer een bewijs, dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken bewust lokale politici en bewoners om de tuin leidt met desinformatie en powerplay. Nut en noodzaak van de zendmast staan door deze onthulling opnieuw ter discussie. De Rotterdamse gemeenteraad, die zich in juni 2009 UNANIEM tegen plaatsing van de mast uitsprak en de Minister om TIJD vroeg voor het maken van een evenwichtige locatiekeuze, is in 2009 voor een voldongen feit gesteld. De Burgemeester is om de tuin geleid. Is dat het soort overheid dat wij willen in Nederland? Kijk op de website www.hierpastgeenmast.nl voor een uitgebreide voorgeschiedenis, of bel ons voor meer informatie.

Vriendelijke groet,

Actiecomité Hier Past Geen Mast
woordvoerder Judith Bokhove



Partij van de Arbeid