Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

23 februari 2011

Kleine koffieboer profiteert niet van westerse inzet op eerlijke handel

Lokale gemeenschappen in ontwikkelingslanden hebben geen baat bij samenwerkingsverbanden tussen overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor eerlijke en duurzame handel. De samenwerkingsverbanden zijn te veel gericht op commercieel resultaat en hebben te weinig oog voor versterking van de plaatselijke economieën. Tot die conclusie komt NWO-onderzoeker Verena Bitzer, die op 25 februari aan de Universiteit Utrecht promoveert op dit onderwerp.

De productieketens van koffie, katoen en cacao zijn nog niet duurzaam. Wel bestaan er verschillende initiatieven van overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven om productie en handel in die richting te ontwikkelen. Verena Bitzer bekeek in hoeverre deze initiatieven duurzame ontwikkeling bevorderen. Ze concludeert dat de samenwerkingsverbanden geen structurele verbeteringen opleveren voor boeren en landbouwarbeiders in ontwikkelingslanden.

Partnerschappen zijn vooral business-driven
Verena Bitzer onderzocht tientallen van dergelijke samenwerkingsverbanden. Zij concludeert dat de partnerschappen kleine veranderingen stimuleren die tot grote veranderingen kunnen uitgroeien. Ze dragen onder meer bij aan nieuwe manieren van produceren. Maar vanuit een ontwikkelingsperspectief zijn de positieve effecten echter nogal indirect en dubbelzinnig, stelt Bitzer. De voordelen voor producenten zijn vaak onzeker omdat partnerschappen vaak vooral resultaatgericht en 'topdown' opereren en bijvoorbeeld geen bijdrage leveren aan de versterking van het lokale kapitaal.

Opnieuw onderhandelen over duurzame ontwikkeling
Oorzaak van de magere bijdrage aan structurele ontwikkeling van partnerschappen zijn hun achterliggende motieven: die zijn van neoliberale aard en vooral ingegeven door zakelijke doelstellingen. Aspecten als 'empowerment' van de lokale gemeenschap maken hiervan geen deel uit. Daadwerkelijke duurzame ontwikkeling is waarschijnlijk meer gebaat bij een politieke discussie dan bij de puur economische aanpak van partnerschappen, veronderstelt Bitzer. De maatschappelijke organisaties die de bedrijven tot duurzaamheid hebben uitgedaagd, kunnen hen misschien ook interesseren in een nieuwe, bredere visie op duurzame productie.

Het promotieonderzoek 'Partnering for Change in Chains. On the Capacity of Partnerships to Promote Sustainable Change in Global Agricultural Commodity Chains' werd uitgevoerd aan de Universiteit Utrecht in het kader van het onderzoeksprogramma 'Partnerships for sustainable development'. Dit programma is gefinancierd wordt door het NWO-programma Gamma-onderzoek milieu, omgeving, natuur (GaMON).


---