Provincie Noord-Brabant

Meer projecten slim elektrisch rijden van start

Zeven experimenteerprojecten op het gebied van elektrisch rijden en slimme oplaadsystemen en -netwerken zijn van start gegaan. In het Willem II Stadium te Tilburg vond gisteren de officiële kick-off plaats. In deze projecten doen bedrijven, kennisinstelling en overheden ervaring op met elektrisch rijden. Bovendien biedt deze aanpak werkgelegenheid voor circa 100 kenniswerkers.

Deze projecten hebben gebruik gemaakt van de tweede tender provinciale stimuleringsregeling 'Elektrisch Rijden en slimme decentrale netwerken'. Vorig jaar september startten de eerste drie projecten al.

De innovatieve projecten, die door de provincie ondersteund worden, zijn:

. Deelautopark Paleiskwartier: Een elektrisch autopark voor zakelijke gebruikers in het Paleiskwartier te 's-Hertogenbosch, waarmee ervaring wordt opgedaan met onder andere laden en parkeren. Partners: gemeente 's-Hertogenbosch, Brabant Water, Koning Willem I College, Tribal Internet Solutions, Avans Hogeschool, Hogeschool HAS Den Bosch, Rocoh Nederland BV, Prolease BV, Mobility Mixx BV. . E-truck on the road: Een volledig elektrische truck, met elektrische aandrijflijn en accupakket, gebaseerd op een DAF CF, die wordt ingezet bij de afvalstoffenverzameling in verschillende steden en dorpen. Partners: Beukers Groep, Baetsen Groep, CURE/ Van Gansewinkel, Smits Machinefabriek BV. . STaR Range Extender: Een nieuw compact 3D mechanisme voor een interne verbrandingsmotor, die accu's tijdens een rit weer vult nadat de accu is leeggeraakt.Partners: Be-Kking management BV, Progression Industry BV, VIRO Eindhoven BV, TU Eindhoven. . IPT Bus: Praktijkproef met reguliere (12 meter), 100% elektrische stadsbus, die bij de bushalte draadloos opgeladen kan worden. Partners: Gemeente 's-Hertogenbosch, Arriva Brabant, Conductix-Wampfler, Enexis, All Green Vehicles. . SLIM Elektrisch rijden Noord-Oost Brabant: Elekrische vloot Oplaadinfrastructuur in de openbare ruimte en de specifieke behoeften van de eindgebruikers van elektrische voertuigen hierbij. Fontys Automotive onderzoekt tevens de belasting van de accu's aan de hand van rijstijl, gebruik en het weer. Partners: Gemeente Oss, Vervoersservice Van Driel BV, 0900-electric BV, Prolease, RMB, Fontys Hogescholen, OC Mobility Coaching. . Electrical Charging Inverter Device: Ontwikkeling van een systeem waarin het opladen van accuŽs en het aandrijven van de motoren in één compact stuk vermogenselektronica wordt gecombineerd voor de toepassing in bijvoorbeeld een mobiele hijskraan. Partners: Heliox BV, All Green Vehicles, Spierings Kranen. . Zero Emission Phileas: Haalbaarheid en veiligheid testen van een inductielaadsysteem op een volledig elektrische Phileas. Partners: APTS, Bombardier en BICON. Dit systeem maakt het mogelijk om tijdens het rijden de accuŽs van de Phileas Bus draadloos te laden.

Stimuleringsregeling De regeling 'Elektrisch Rijden en slimme decentrale netwerken' is bedoeld voor MKB-bedrijven, kennisinstellingen, marktpartijen en overheden die zich richten op de technologie- of marktontwikkeling. In totaal heeft de provincie met de stimuleringsregeling E2,8 miljoen beschikbaar gesteld. De provincie sluit met deze aanpak aan op private, nationale en Europese R&D inspanningen. De provinciale aanpak richt zich op het vermarkten van kennis Žvan kennis en kunde naar kassaŽ.

De N.V. Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en het Automotive Technology Centre (High Tech Automotive Campus in Helmond) voeren de regeling uit.

Deze regeling maakt onderdeel uit van het provinciale maatregelenpakket om de gevolgen van de kredietcrisis voor Brabant te beperken. In de Investeringsagenda wordt deze Brabantse aanpak, waarbij elektrisch rijden energietransitie én economie stimuleert, voortgezet door een investering van E10 miljoen voor elektrisch rijden en slimme netten.



Provincie Noord-Brabant