Gemeente Heerde



Persbericht

Datum:  23 februari 2011



Kap bomen nodig voor vernieuwing fietspad de Dellen

De kap van bomen langs een fietspad in natuurgebied de Dellen in Heerde wordt deze week hervat. Het pad is in slechte staat en wordt vervangen door een twee meter brede fietsroute.

Er was al een begin gemaakt met de kap van de vijftig eiken en beuken. Maar omdat dit zowel bij passanten als bij politici vragen opriep, is een pauze ingelast. Het college van Heerde heeft een onafhankelijk deskundige ingeschakeld om zorgvuldig uit te laten zoeken waarom de bomen van dit 'beukenlaantje' gekapt moeten worden.

Het bestaande fietspad is toe aan vervanging. Die vervanging past in het verbeteren van het netwerk van fietsknooppunten, een steeds populairder wordend netwerk van fietsroutes op de Veluwe.
De deskundige concludeert dat de bomen die staan in de vijf meter brede werkbaan die voor aanleg van het nieuwe fietspad nodig is, verwijderd moeten worden. Gebeurt dat niet, dan raken de wortels zodanig beschadigd dat die bomen zullen afsterven. Een deel van de bomen die er nu staan is al in slechte staat en nagenoeg alle bomen kunnen vanwege dood hout gevaar opleveren voor fietsers.

Ruiterroute
Gelijk met het nieuwe fietspad, wordt ook een ruiterroute gemaakt. De wens van ruiters, koetsiers en paardenclubs om tussen de oude ossenstal en de Dellen een goede route te maken, bestaat al langer. Het enige wat nu hoeft te gebeuren is dat een bestaand pad begaanbaar gemaakt moet worden voor de paarden. Dit kan eenvoudig door de laaghangende takken te verwijderen.

In overleg met de provincie Gelderland is een plan opgesteld om bomen te herplanten op plekken waar ruimte is ontstaan. Het college van Heerde heeft duurzaam bosbeleid hoog in het vaandel. Daarom vindt het college het ook zo belangrijk dat de kap van de bomen goed is onderbouwd.

Nu extern onderzoek nogmaals heeft uitgewezen dat er geen nieuw fietspad mogelijk is als de huidige bomen blijven staan, wordt de kap weer hervat. Dat kan nog voordat het broedseizoen begint.




Einde persbericht