Ingezonden persbericht


()


"Op deze manier worden duizenden Rotterdammers aan hun lot overgelaten"

PvdA-raadslid Fatima Talbi wil opheldering over verlaging IQ-grens kabinet Rutte

Rotterdam, 23 februari 2011 - De toegang van mensen met een lichte verstandelijke beperking tot zorg en voorzieningen wordt door het nieuwe kabinet ingeperkt. "Schokkend," vindt de PvdA.

In het regeerakkoord wordt de toegang tot AWBZ-zorg beperkt tot mensen met een IQ lager dan 70. Nu ligt de grens op 85. De verlaging van de grens heeft tot gevolg dat mensen met een lichte verstandelijke beperking geen ondersteuning meer kunnen krijgen vanuit de AWBZ. Rutte wil deze mensen van de AWBZ overhevelen naar de gemeente. "Schokkend," vindt PvdA-raadslid Fatima Talbi. "Rotterdam heeft al noodgedwongen bezuinigd op de WMO, maar de groep gebruikers van de WMO wordt op deze manier juist veel groter."

"Deze mensen konden zich voorheen met zorg en ondersteuning redelijk handhaven. Maar nu dit wegvalt, 'verdwalen' ze snel in onze complexe samenleving," zegt Talbi. "Het gaat om een groep mensen die hun leven lang kwetsbaar blijft. Vaak heeft deze groep last van een combinatie van leermoeilijkheden, beperkte sociale vaardigheden en een laag zelfbeeld."

De Rotterdamse PvdA-fractie wil van het stadsbestuur weten om hoeveel mensen het in Rotterdam precies gaat. "Ik heb aantallen gehoord van duizenden Rotterdammers die een IQ tussen de 70 en 85 hebben en die door het verlagen van de IQ-grens tussen de wal en het schip terecht komen," zegt Talbi. "Van het stadsbestuur wil ik de echte cijfers horen."

"Mensen met een IQ tussen de 70 en 85 zullen, als het aan het kabinet ligt, opgevangen moeten worden door de gemeente. Ik vraag me ten zeerste af of gemeente Rotterdam hiervoor wel genoeg middelen tot haar beschikking heeft," zegt Talbi.

Einde bericht



Ingezonden persbericht