Belgische gevangenissen staan op barsten!

23/02/2011 16:58

UNIE VRIJZINNIGE VERENIGINGEN vzw

Standpunt ILRG mbt de overbevolking in de Belgische gevangenissen.

Afgelopen dinsdag 22 februari zaten er 11.017 gedetineerden in de Belgische gevangenissen en dat terwijl er slechts plaats is om 9.179 gedetineerden op een humane manier te herbergen. Een triest record overbevolking van 1.838 gedetineerden!

De Interlevensbeschouwelijke Raad van Respresentatieve Organen inzake de religieuze en niet-confessionele morele bijstand in de penitentiaire inrichtingen (ILRG), een feitelijke vereniging op nationaal niveau, bestaande uit gemandateerden van de zeven erkende levensbeschouwingen in België, wil bij de bevoegde Overheid en de bevolking het alarmsignaal geven dat de spanning in de penitentiaire inrichtingen te snijden is en voor het moment met de dag stijgt.

De gevangenisaalmoezeniers, de islamconsulenten en de vrijzinnig moreel consulenten bezoeken de gedetineerden op cel en zien ter plekke de meest schrijnende toestanden. Massaal veel gedetineerden liggen op matrassen samen met andere gedetineerden die wel over een bed beschikken en dat in veel te kleine celruimtes.

Ondanks de regelmatig terugkerende aanbevelingen van de Europese Commissie voor de Preventie van de Foltering van de Raad van Europa (de CPT) en de belofte van de huidige ontslagnemende minister van Justitie om tegen 2012 enkele nieuwe inrichtingen operationeel te maken om de uitgeleefde te vervangen, wordt de situatie met de dag slechter. De eerste steen van deze nieuwe inrichtingen moet nog worden gelegd. Het duurt normaliter twee jaar eerdat een nieuwe inrichting is gebouwd en operationeel kan zijn. De aalmoezeniers, islamconsulenten en vrijzinnig moreel consulenten vrezen er voor dat het opgekropte ongenoegen over deze inhumane behandeling op een bepaald moment zal openbarsten- met een mogelijk dijkbreuk van agressie tot gevolg.

Namens de IRLG

Chris Bultinck, moderator (gemandateerde protestants-evangelische eredienst)

Anne-France Ketelaer, secretaris (gemandateerde vrijzinnig-humanistische levensbeschouwing).

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel