Ingezonden persbericht


Marktpartijen betrekken bij Knooppunt Hoevelaken bij Amersfoort

Datum: 23 februari 2011
Betreft: VVD dringt aan bij minister om marktpartijen te betrekken bij knooppunt Hoevelaken bij Amersfoort

Tweede Kamerlid Charlie Aptroot gaat er bij de minister van Infrastructuur & Milieu en milieu erop aandringen dat marktpartijen de kans krijgen te komen met slimme oplossingen voor Knooppunt Hoevelaken. Dat zei hij tijdens een werkbezoek aan Amersfoort. Aptroot gaf verder aan geen besluit te willen nemen, voordat alle alternatieven voor het Knooppunt zijn doorgerekend, waaronder het alternatief van Stichting Hoevelaken Bereikbaar en Leefbaar.

Op woensdag 23 februari 2011 bracht VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot een bezoek aan Knooppunt Hoevelaken bij Amersfoort. Op uitnodiging van wethouder Hans Buijtelaar en VVD Amersfoort liet hij zich samen met de lijsttrekker van de VVD voor de Provinciale Staten van Utrecht Remco van Lunteren rondleiden langs Knooppunt Hoevelaken en sprak hij met ondernemers, omwonenden, stichting A28 Duurzaam, stichting Hoevelaken Bereikbaar en Leefbaar en de gemeenten Leusden en Nijkerk.

Minister van infrastructuur & Milieu
Na te zijn geïnformeerd over de situatie gaf Aptroot aan bij er bij de minister op aan te dringen dat de ramingen van de verschillende alternatieven voor Knooppunt Hoevelaken snel beschikbaar komen. Ook ziet hij een rol weggelegd voor marktpartijen om te alternatieven door te rekenen en te komen met slimme oplossing. Het alternatief dat door de stichting Hoevelaken Bereikbaar en Leefbaar moet daarin worden meegenomen.

Aptroot gaf verder aan de problemen met geluid en luchtkwaliteit serieus te nemen en zal er bij de minister op aan dringen dat pas als alle alternatieven zijn bekeken er een besluit wordt genomen over de verbetering van Knooppunt Hoevelaken. Door de aanwezige partijen werd er verder op aangedrongen dat de aansluiting Hoevelaken niet mag verdwijnen, omdat dit zorgt voor meer drukte op de wegen in Vathorst en slecht is voor de bereikbaarheid van het bedrijfsleven. Aptroot gaf aan dit serieus te nemen.

Raadsmoties
Begin februari hebben de colleges van Amersfoort, Nijkerk en Leusden samen uiting gegeven aan hun zorgen voor een goede aanpak van knooppunt Hoevelaken. Dit naar aanleiding van het bericht dat het Rijk onvoldoende geld beschikbaar stelt voor de aanpak van knooppunt Hoevelaken. De drie gemeenten steunen de plannen voor de verbetering van de verkeersdoorstroming maar zijn van mening dat niet ten koste van de leefbaarheid in de omliggende gemeenten mag gaan.

Naar aanleiding daarvan heeft de Amersfoortse VVD-fractie samen met andere fracties een motie ingediend om het gesprek met Rijkswaterstaat en ministerie aan te gaan over het onderwerp. De fracties hebben ook uitgesproken samen een brandbrief te sturen aan de minister en een lobby richting provinciale en landelijke politieke partijen te starten.